Hlavní obsah

Víkend v Říčkách v Orlických horách patřil mladým lyžařským talentům

Novinky, Zuzana Pecháčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ski centrum v Říčkách v Orlických horách hostilo o víkendu už 56. ročník Skiinterkriteria. Tradice pořádání tohoto žákovského závodu v alpských disciplínách patří k nejdelším na světě. Na tamní černé sjezdovce se předvedli reprezentanti ze 14 zemí světa.

Foto: Aleš Bílý

Článek

Závodní tratí na kopci Zakletém během dvou závodních dnů projely skoro dvě stovky jezdců. Ve slalomu a obřím slalomu bojovaly o body ve čtyřech kategoriích. Letos se zúčastnili reprezentanti z Austrálie, Velké Británie, Slovinska a dalších zemí.

Mezi nejpočetnější skupiny patřili samozřejmě domácí závodníci nebo také slovenská výprava, která se ukázala jako nejsilnější. Ve slalomu Slovensko získalo tři zlaté a jednu stříbrnou medaili a slovenští reprezentanti získali taky ocenění pro absolutní vítěze. Mezi děvčaty Rebeka Jančová a nejlepší z chlapců byl Robert Ruffini.

Letošní lyžařské klání trochu komplikovala mlha, držela se na černé sjezdovce po většinu času závodů. Někteří závodníci si s ní ale uměli poradit a na jejich čase se nepřízeň počasí neprojevila.

Druhý závodní den na Skiinterkriteriu patřil tradičně obřímu slalomu. Jako předjezdec tratí projel paralympionik a dlouholetý závodník na monoski Pavel Dvořák a její kvalitu chválil: „Je to krásně postavený a dobře upravený kopec, takže mě se to moc líbilo. V Říčkách jsem poprvé, ale o Skíčku už jsem samozřejmě slyšel dřív. Je to takový odrazový můstek pro další sportovní úspěchy,” řekl Dvořák.

Dvoudenní závodní maraton se obešel bez vážnějších zranění nebo organizačních komplikací. „Dopadlo to tak, jak jsme si naplánovali a připravili, takže jsem s tím spokojený. Trochu nám nepřálo počasí, ale to nebyl problém pro závodníky ale spíš pro nás, kteří se na ten závod díváme, že toho moc nevidíme,” zhodnotil závod jeho ředitel Jaroslav Křístek.

Mlhavé počasí bylo v mezích pravidel a tak rozhodčí ani neuvažovali nad tím, že by závod přerušili. „Všechno proběhlo v pořádku podle platných pravidel. I když byla horší viditelnost, trať byla velmi dobrá, tvrdá, až odpoledne začala trochu měknout, ale to se zvládlo. Technická skupina pracovala velmi dobře a udržovala svah ve sjízdném stavu,” řekl vedoucí rozhodčích Miloslav Boruch. 

Reklama

Výběr článků

Načítám