Hlavní obsah

Vichřice poničila nádherný zámecký park u vlašimského zámku

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zámecký park ve Vlašimi patří 75 hektary k největším v Čechách. V nedávné době prošel revitalizací, spolu s rekonstruovanými objekty jako Čínský pavilon, Vlašimská či Domašínská brána se stal skvostem podobným proslulému valticko-lednickému areálu. Pondělní vichřice ho značně poničila.

Foto: Vratislav Konečný

padlý smrk u Čínského pavilonu

Článek

Zpočátku to není moc patrné, na velkém prostranství trávníku leží pod stromy ulámané větve, v dálce slyšet hučení motorové pily a hluk traktorového motoru. Po pár minutách procházky už vidíte spoušť, kterou na staletých velikánech napáchala vichřice.

Dubiska, smrky, borovice, kaštany… mohutné kmeny ze země vyvalené i s talířem kořenů, nebo zlomené pod korunou. Zblízka uvidíte, že značná část stromů je uvnitř poškozená, kmeny nebyly v dobré kondici. Ale nebeský dřevorubec řádil i mezi zdravým porostem. Škoda zatím asi není vyčíslena, naštěstí žádný z kmenů nepadl na některou ze staveb v parku, část jich popadala do koryta Blanice.

V roce 1775 založil přírodně krajinářský park u zámku  kníže Karel Josef z Auerspergu, v 19. století v jeho díle pokračoval Karel Vilém, který částečně přestavěl i zámek.

Pokud půjdete po naučné stezce vedoucí parkem, kromě tabulí seznamující s faunou a florou získáte informace, jak park kdysi a někdy i ne moc dávno vypadal.

Bývalo to tu ještě mnohem hezčí

Je tristní číst, stávalo tu, rozkládalo se a podobně v minulém čase - kde jsou menší stavby,  umělá jeskyně, pavilonky? O všem se dočtete, že bylo.

Škoda, jenže takto trpí další nádherné parky v tuzemsku, třeba další anglický u Krásného dvora. Také tam toho bývalo a stávalo víc.  

Rekonstruovaný je Čínský pavilon, škoda, že se nedochovalo i zmíněné okolí, znovuobnovené jsou fresky, tapety, žaluzie, i zvonkohra je ve větru slyšet. Na tabuli se ale dočtete, že zvonky nezvoní. Já je slyšel, a nebyl jsem sám. Také mě zmátlo tvrzení, že původní asijské nápisy byly různými přemalbami zkresleny, takže nedávají smysl. Já přemalbu neviděl, zdají se mi vyřezány plasticky, i tak asi bylo možné sdělit informaci, co tu stálo napsáno.

Parkem můžete i s průvodcem

Občerstvení se vám dostane v Domašínské bráně, je tu venkovní posezení, na hřišti se tu vyblbnou i děti. Ve Vlašimské bráně se nachází Podblanická galerie, škoda, že se nezachovalo tajuplné zařízení Starého hradu. Původně se jmenoval Kouzelný hrad. Prý se tu do země propadal mechanismem řízený nábytek. 

Nyní tu najdete expozici o historii parku s rytinami Vlastimila Bergera, podle předloh Antonína Pucherny, představují park v letech 1802-1805.

Přes vichřice řádění je v parku dost návštěvníků, procházky jsou bezpečné a nesmírně uklidňující. V zámku sídlí muzeum Podblanicka, výborné je infocentrum u zámku.

Prohlídkový okruh s průvodcem po parku najdete na info@vlasimskypark.cz.   

Reklama

Výběr článků

Načítám