Hlavní obsah

Velkolepou výstavu Hrady a zámky chystá Jízdárna Pražského hradu

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako velký vánoční dárek pro všechny milovníky památek připravuje v Jízdárně Pražského hradu velkou hradozámeckou inventuru Národní památkový ústav a Správa Pražského hradu. Výstava Hrady a zámky objevované a opěvované představí hrady a zámky jako svědky tisícileté historie a živá centra kultury.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Po Roku pánů z Kunštátu, končícím výstavou Poděbradský mýtus: Jiří z Kunštátu a Poděbrad v českém umění 19. století v Místodržitelském paláci Moravské galerie v Brně, se řada památek ve správě NPU v příštím roce zapojí do pátého cyklu projektu Po stopách šlechtických rodů, tentokrát pod názvem Velká hradozámecká inventura.

Pojmenování je inspirováno starými zámeckými inventáři, které se pořizovaly vždy, když hrady procházely významnými změnami, a jež jsou cenným pramenem poznání. Velká hradozámecká inventura vybízí k ohlédnutí zpět, zhodnocení zkušeností a definování nových záměrů a cílů ve správě a prezentaci hradů a zámků.

Vlajkovou lodí projektu bude renesanční jihočeský zámek Kratochvíle, který prošel a prochází významnou proměnou a směřuje k naplňováním nového programu pod názvem Renesance renesance.

Velkou hradozámeckou inventuru zahájí již v prosinci tohoto roku výstava Hrady a zámky objevované a opěvované, kterou pro všechny milovníky památek připravuje v Jízdárně Pražského hradu Národní památkový ústav a Správa Pražského hradu.

Přístupná bude od 19. prosince do 15. března příštího roku a představí hrady a zámky jako svědky tisícileté národní historie, strážce největších pokladů, ale také dominanty krajiny a živá centra současné kultury.

Na velkolepé výstavě se poprvé v historii na jednom místě a v jednom čase představí nejcennější památky a předměty z hradních a zámeckých sbírek a zazní básnická a hudební díla spjatá s jejich historií. Návštěvníci projdou tisíciletou historií českých zemí, deseti etapami reprezentovanými šesti sty nejvýznamnějšími a nejkrásnějšími předměty.

Expozici otevřou monumentální středověká vrata z hradu Karlštejn, rukopis Kosmovy Kroniky české připomene věštbu kněžny Libuše, takzvaný Karlštejnský poklad zase dobu největší hradní slávy. Zlacená a pestře zbarvená mříž studny zámku v Jindřichově Hradci naznačí proměnu myšlení a životního stylu renesance, centrum expozice s obrazy Mistra Theodorika a relikviářem sv. Maura vyzve k zamyšlení a přemýšlení o věcech nadčasových.

Baroko zastoupí na výstavě Braunova alegorie Pýchy, romantismus 19. století zase kresby hradních zřícenin Karla Hynka Máchy. Na moderní život ve starých kulisách poukáže automobil Benz Karla Schwarzenberga a proměnu využívání hradů ve 20. století předznamená závěť prezidenta T. G. Masaryka, Plečnikovy plány úprav Pražského hradu i zápisy památek na Seznam světového dědictví UNESCO.

Reklama

Výběr článků

Načítám