Hlavní obsah

Velké Karlovice o víkendu provoní frgály, kyselice a zvěřina: začíná Karlovský gastrofestival

Novinky, Martina Žáčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Valašskými Velkými Karlovicemi se od čtvrtka linou vůně frgálů, kyselice a zvěřinového guláše. Místní kuchaři se tady už pilně připravují na osmý Karlovský gastrofestival, který se bude v místním údolí Léskové u slovenské hranice konat o tomto víkendu - v sobotu 1. a neděli 2. října.

Foto: archiv Karlovského gastrofestivalu

Vrcholem Karlovského gastrofestivalu tradičně bývá nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál.

Článek

Právě valašské frgály spolu s kyselicí, ale také zvěřinovými, jehněčími a zabíjačkovými specialitami patří k symbolům regionu. Návštěvníci gastrofestivalu po nich každý rok doslova prahnou.

„Jen u nás na hotelech jsme loni při gastrofestivalu prodali na tři tisíce frgálů. Naše pekařky už se činí, abychom byli na víkend zásobení. Nejvíc na odbyt jdou frgály hruškové a tvarohové,” říká Tomáš Blabla, ředitel místního Resortu Valachy, jenž je zároveň hlavním pořadatelem gastrofestivalu.

Na ten loni zavítalo rekordních 39 tisíc lidí. Zřejmě i díky tomu, že vstup je zdarma.

„Zájem lidí je potěšující, ale i zavazující. Výhodou je, že i tak velký počet se v našem údolí dobře rozptýlí. Samozřejmě ale musíme věnovat značnou pozornost kvalitnímu zázemí. Máme připraven dostatek parkovacích míst, pro komfort hostů jsme posílili počet stanů s posezením i kyvadlovou dopravu v údolí. Po zkušenostech jsme zvětšili farmářský trh a novinkou je rozšíření gastro zastávek o dvě nová místa,” dodává Tomáš Blabla.

Karlovský gastrofestival se zaměřuje na valašskou gastronomii a regionální produkty. Návštěvníkům nabídne ochutnávky různých specialit na třinácti místech rozesetých na 3,5 kilometrech v údolí Léskové, mezi nimiž se mohou lidé procházet pěšky, nebo se popovézt vláčkem, koňským povozem či autobusem.

Každý místní podnik se snaží hosty zaujmout tím, co umí nejlíp. Penzion U Dorňáků bude nabízet grilované ryby, hotel Galik a penzion Dolinka zabíjačkové speciality, v Penzionu Pod Pralesem bude jehněčí a pivo z vlastního minipivovaru, penzion Školka či hotel Pod Javorem se pochlubí tradiční domácí kuchyní, kuchaři Spa hotelu Lanterna či U Pařízků zase krajovou gastronomií v moderním pojetí.

Nově se na jedné zastávce představí trojice vybraných podniků z blízkého Rožnova a zpestřením bude Street food sekce s hmyzími, šnečími, brazilskými či francouzskými dobrotami.

To vše doplní farmářský trh se sedmi desítkami stánků pečlivě vybraných prodejců z ČR, Slovenska i Maďarska. Na trhu i jinde nebudou chybět frgály, a kdo chce, může si zkusit jejich výrobu ve frgálové manufaktuře pod vedením pekařek Resortu Valachy.

Pořadatelé se každý ročník snaží okořenit účastí šéfkuchařů ověnčených michelinskou hvězdou. Letos přilákali hned dva. Nároční gurmáni mohou zajít na sobotní Michelinskou galavečeři a nedělní Michelinský oběd do Spa hotelu Lanterna, kde je pohostí Maďar Ákos Sárközi. Přijede také nový český michelinský šéfkuchař Radek Kašpárek, který se představí při nedělní kuchařské show.

Zpestřením bude sobotní soutěž o nejlepší klobásu a nedělní soutěž o nejlepší valašský frgál. Při obou může ochutnávat soutěžní vzorky vedle poroty také veřejnost. Nechybí ani zábava pro děti, řemeslný jarmark nebo různé hudební večery a posezení s muzikami.

Reklama

Výběr článků

Načítám