Hlavní obsah

Velikonoční víkend v Muzeu Brněnska

Novinky, Petra Svobodová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nadcházející poněkud chladný a deštivý velikonoční víkend si můžete zpříjemnit návštěvou některé ze zajímavých výstav v Muzeu Brněnska.

Foto: Muzeum Brněnska

Výstava Dobřichovické vily v galerii Celnice

Článek

Vila Löw-Beer v Brně zve návštěvníky, kromě expozice věnované světu brněnské buržoazie, na návštěvu výstavy Dobřichovické vily – sídla pražské honorace v komorní galerii Celnice.

Výstava se věnuje atraktivní vilové lokalitě nedaleko Prahy a zejména upozorňuje na jednoho z tamních významných obyvatel – generála Maurice Pellého (1863-1924; manžel neteře malířky Zdenky Braunerové). Výstava připravená ve spolupráci s Národním památkovým ústavem a Středočeským muzeem v Roztokách u Prahy je rozdělená na dvě části. V Celnici se představují vily z 19. století a ve vile Stiassni meziválečná architektura.

Památník písemnictví na Moravě v Rajhradě má kromě stálých expozic otevřeno hned několik výstav. Dětem je věnována interaktivní výstava Dobrodružství abecedy. Dospělí si mohou připomenout životní osudy básníka, hudebníka, novináře, dramatika, kreslíře a fotografa Josefa Kainara (1917-1971). Za pozornost stojí i putovní výstava Cyrilometodějský Velehrad připravená Slováckým muzeem v Uherském Hradišti.

Muzeum ve Šlapanicích se věnuje fascinujícímu tématu masky (a maskování). Výstava Maska připravená ve spolupráci s Národním muzeem ukazuje jak rituální masky z Afriky, Ameriky či Austrálie, tak i unikátní potápěčskou přilbu nebo pohřební masku Napoleona Bonaparta. Součástí výstavy je velká herna pro děti s tematikou karnevalu a masopustu. Výstava Maska se stala inspirací pro výtvarná díla studentů šlapanické ZUŠ a gymnázia Bez masky, která jsou také vystavená v muzeu.

Podhoráckém muzeu v Předklášteří je k vidění tradiční bienále z prací ZUŠ Tišnov s názvem Od kresby k malbě. Výstava Naplno – malba Pavla Mareše (1947-1990) představuje tvorbu tohoto nadaného tišnovského rodáka.

Památník Mohyla míru na prateckém kopci nabídne expozici věnovanou bitvě u Slavkova roku 1805 a jejímu druhému životu (fenomén Austerlitz). Památník včetně kavárny bude mimořádně otevřen i v pondělí 17. dubna od 9 do 17 hodin. Ostatní pobočky Muzea Brněnska budou o Velikonočním pondělí pro veřejnost zavřeny.

Muzeum Brněnska spravuje Muzeum ve Šlapanicích, Muzeum v Ivančicích, Podhorácké muzeum, Památník písemnictví na Moravě, Památník Mohyla míru a jeho nejnovější pobočkou je Vila Löw-Beer v Brně.

Reklama

Výběr článků

Načítám