Hlavní obsah

Velikonoční prohlídka v knihařské dílně je s přídavkem

Novinky, Eugenie Hančarová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Muzeum klasického knihařství v Rožďalovicích zve na Velikonoční prohlídku, při níž budou mít návštěvníci možnost si něco i sami vytvořit. Zhlédnout tu mohou také výstavu „Gauguinovy dřevořezy a zakladatelé Hollaru“.

Foto: Eugenie Hančarová

Workshop v knihařské dílně

Článek

Není to muzeum, jak bývají. Návštěvníci tu naleznou technickou zajímavost, ale současně fungující tradiční řemeslnou dílnu, kde je nechají vyzkoušet různé způsoby práce s papírem.

Je to také galerie vystavující umělecké vazby, grafiky a obrazy. A zajímavá je i sama budova muzea s papírnickým krámem z počátku minulého století.

V současnosti muzeum vystavuje tisky z dřevěných štočků, které vyřezal někdy kolem roku 1900 francouzský malíř Paul Gauguin při svém pobytu na Tahiti.

Dřevořezy se dělají tak, že na dřevěné desce řezané po létech se dlátky odstraní části, které na obraze mají zůstat bílé. Barva se pak otiskne z vyvýšených ploch. Tak také vyrobil Paul Gauguin své dřevořezy. Tisky používal mimo jiné k ilustraci časopisů, které na Tahiti vydával.

Dvanáct vystavovaných grafik nevytiskl ze svých matric sám Paul Gauguin, ale po jejich objevu a získání pracovali na otiscích význační čeští umělci.

Světoznámý malíř Tavik František Šimon, rodák z Železnice u Jičína, nalezené dřevěné desky opravoval. A po něm z desek tiskl vynikající grafik František Kobliha — někdy ve třicátých letech minulého století. O významu těchto dvou výtvarníků hovoří i to, že oba se stali postupně předsedy sdružení českých umělců grafiků Hollar, které letos slaví 100 let od svého vzniku.

Ucelených souborů Koblihových tisků bylo sotva dvacet, ten zde vystavený obdržel darem rožďalovický knihařský mistr Jenda Rajman v roce 1945. Dnes už se z původních dřevěných desek tisknout nedá, jsou uschovány v Národní galerii.

Návštěvníci muzea však tisknout budou. Od pátku 14. dubna až do neděle 16. dubna je muzeum včetně výstavy otevřené od 10 do 16 hodin. A v rámci běžné prohlídky bude v pátek a v sobotu pro návštěvníky připraveno jako bonus krátké tvoření – zkusí si tisk vlastní grafiky z papírové koláže. Více na www.rajman.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám