Hlavní obsah

Velikonoční kůzlata šla ve Fryštáku na dračku

Novinky, Pavlína Woodhams

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O tom, že suroviny je dnes nejlepší nakupovat od místních pěstitelů, se přesvědčili návštěvníci farmářského trhu ve Fryštáku. Letošní velikonoční jarmark umožnil příchozím setkání s farmáři a dětem také možnost nahlédnout do procesu samotného chovu.

Foto: Jan Tomeček

Kůzlečí maso se okolo velikonočních svátků stává nedostupným a vzácným zbožím.

Článek

Jehňátka a kůzlátka, hlavní symboly velikonočních svátků, byla na fryštáckém náměstí o tak zvané Bílé sobotě k vidění ve dvou paralelách. Zejména pro ty nejmenší návštěvníky k pohlazení v ohrádkách a pro hladové dospělé ke konzumaci „na pekáči“. Ukázka přirozeného koloběhu života hospodářských zvířat však nikoho nepobuřovala. „Je to nejlepší způsob, jak dětem ukázat, jak chov zvířat na maso ve skutečnosti funguje,“ tvrdí organizátor trhů Tomáš Černý.

Kůzlečí a jehněčí maso mohli návštěvníci ochutnat přímo z grilu šéfkuchaře Jana Pokorného. Zatímco jehněčí steak se již dnes dá sehnat běžně, kůzlečí pečené maso se stalo specialitou menu, která byla však brzy vyprodána. Nedostatek kůzlečího masa na trhu je způsoben obrovskou poptávkou od restaurací v době kolem Velikonoc.

„Sezónní prodej kozích produktů začíná od března a trvá až do podzimu, ale kůzlata se rodí jen teď na jaře,“ říká Jiřina Julinová z kozí farmy v Lukově na Zlínsku. Jejich maso obsahuje hodně bílkovin a málo tuku a cholesterolu a má jemnou, nasládlou chuť.

Stejně jako s farmáři z místní kozí farmy se lidé mohli na jarmarku odborně poradit i s ostatními chovateli. To je také cílem pořádání podobných trhů i v budoucnu. „Chceme, aby si lidé zvykli nakupovat namísto v supermarketech od lokálních pěstitelů a aby věděli, co přesně jedí,“ uvedl Tomáš Černý.

Na náměstí ve Fryštáku by se proto již brzy měly konat trhy se základními potravinami od regionálních farmářů pravidelně. Záměrem je také podpořit místní produkci a vnést na zdejší náměstí pořádáním podobných trhů život. „Mohou se stát nejen nákupním prostorem, ale také místem, kde se lidé budou setkávat a tím pádem i společenskou událostí,“ myslí si Černý.  

Na velikonočním jarmarku byly k dostání i domácí vejce, mléčné produkty či sezónní zelenina, ale také třeba čerstvě napečené domácí buchty od místních maminek. Nechyběly ani tradiční dílny s ukázkami umění lidových řemesel, které si nenechala ujít bezmála tisícovka návštěvníků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám