Hlavní obsah

Velikonoce v Přepychách proběhly ve znamení nejhezčích vajíček a mláďat, kuřata se líhla před očima

Novinky, Dana Ehlová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

První ročník soutěže o Nej vajíčko Přepych má svého vítěze. Zúčastnilo se jí třicet sedm autorů, z toho patnáct dětí. Vytvořili celkem sedmdesáti tři kraslic a nejhezčí vybíralo během pořadateli vymezené doby sto sedmdesát sedm hlasujících. Mimo to zde Velikonoce patřily zvířátkům.

Foto: Dana Ehlová

Třetí místo v soutěži o Nej vajíčko obsadila Simona Burešová, druhá byla Renata Hrochová a vítězkou prvního ročníku se stala Markéta Hrochová.

Článek

Soutěž o nejhezčí vajíčko vyvrcholila 1. dubna, kdy byli v restauraci Katka vyhlášeni vítězové, tedy ti, kteří získali nejvíce hlasů "divácké poroty“ pro svoji kraslici.

Třetí místo obsadila Simona Burešová, stříbrnou příčku získala Renata Hrochová a vítězkou prvního ročníku se stala Markéta Hrochová, jejíž malované vajíčko se líbilo největšímu počtu lidí. Diplom přitom přebíraly z rukou cimrmanologa Miloně Čepelky, který spolkový život v této obci dlouhodobě podporuje.

Pomyslnými vítězi prvního ročníku však byli úplně všichni - nadšení pořadatelé, kreativní soutěžící i spravedliví hlasující. Vyhlášení nejlepších navíc zpestřila recitací čtveřice žáků místní základní školy a také jim se dostalo potlesku všech, kdo přišli. A že jich dorazilo opravdu hodně, o tom nemůže být pochyb!

Vzhledem k tomu, že organizátory velice mile překvapil zájem o účast v soutěži, pro příští ročník už plánují rozdělení soutěžících do kategorií podle věku. To však byla pouze jedna část pestrých Velikonoc v Přepychách.

Protože k svátkům jara neodmyslitelně patří nový život, tak především děti obdivovaly zvířátka – mazlily se s telátkem, hladily doslova sametová jehňátka, krmily králíky a oči nemohly odtrhnout od minilíhně kuřat, kterou přivezla firma FITaFER Ladislava Martinka.

Za sklem probíhalo klubání kuřátek takzvaně v přímém přenosu - nejen nejmenší, ale i mnozí dospělí napjatě pozorovali urputný boj nejprve o rozbití skořápky a její opuštění, pak také úplně první nemotorné krůčky na tomto světě.

O kousek dále se pro změnu děti i jejich rodiče s chutí zapojovali do velikonoční tvořivé dílničky, kde si vytvářeli vlastní barevná vajíčka. Zájemci hlavně z řad pánů a kluků se mohli naučit plést pomlázku z proutí od zručných a zkušených koledníků. Své výrobky s velikonoční tématikou nabízeli k zakoupení obyvatelé přepyšského Domova Dědina.

Takové Velikonoce měli v Přepychách, Vesnici Královéhradeckého kraje v roce 2017, kde spolky hýbou děním v obci a připravují jednu akci za druhou.

Důkazem je i tradiční setkání seniorů, které proběhne už 3. dubna a jeho hostem bude známý herec Bohumil Klepl. V neděli 8. dubna pak pokračuje cyklus benefičních koncertů v kostele sv. Prokopa, kde tentokrát vystoupí Komorní chrámový orchestr Vysoké Mýto s dirigentem Ladislavem Kullou, dále se představí sopranistka Národního divadla v Praze Lucie Hájková, mezosopranistka Veronika Mráčková a barytonista Leoš Krejčí, ředitel Smetanova domu v Litomyšl.   

Reklama

Výběr článků

Načítám