Hlavní obsah

Věda ve vědárně. Úvod nového přednáškového cyklu bude patřit superpočítačům

Novinky, Marcela Stehlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Březen – měsíc čtenářů je to pravé období k zahájení nového přednáškového cyklu Věda ve vědárně, řekli si v Moravskoslezské vědecké knihovně v Ostravě. Vyšli tak vstříc návštěvníkům, kteří mají zájem o nové poznatky z různých vědních oborů a rádi by o nich besedovali a ptali se na to, co je zajímá.

Foto: IT4Innovations národní superpočítačové centrum

Superpočítač

Článek

První přednáška je nazvána Vše, co jste chtěli vědět o superpočítačích a nevěděli, koho se zeptat. Uskuteční se ve středu 4. března od 16.30 hodin ve studovně vědecké knihovny.

O tom, co je superpočítačové centrum, k čemu slouží, kdo jej využívá a jaké projekty se v něm řeší, se posluchači dozví v přednášce Tomáše Kozubka a Ondřeje Vysockého, vědeckých pracovníků IT4Innovations národního superpočítačového centra.

Následující přednáška se uskuteční v květnu a nabídne informace ze světa výživy (jaký vliv má výživa na naše zdraví, co vše ovlivňuje a jak ji co nejlépe zajistit), objasní různé mýty a informace doplní fakty.

Na podzim čekají na návštěvníky přednášky z oblastí ekologické architektury, hyperbarické medicíny a hydrologie.

Nabídka je pestrá, knihovna zajišťuje již přednášky i na příští rok, spolupracuje s odborníky z ostravských univerzit a zdravotnických zařízení. V knihovně by chtěli aktuálně reagovat také na novinky z oblasti vědy, které jsou spojeny s odborníky z regionu.

Není bez zajímavosti, že logo pro přednáškový cyklus navrhovali v rámci spolupráce s vědeckou knihovnou studenti Střední odborné školy umělecké a gymnázia s.r.o. z Ostravy-Zábřehu. Vítězné logo si z 20 zpracovaných vybrali knihovníci a cenu převzal student Filip Klečka na společném setkání studentů a pracovníků vědecké knihovny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám