Hlavní obsah

Večerní prohlídky zámku Slatiňany s kastelánem i Latou Brandisovou

Novinky, Ivana Kvasnicová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Večerní prohlídky připravil zámek Slatiňany pro všechny milovníky památek. Zúčastnit se jich mohou s odborným vedením samotného kastelána zámku ji 6. a 20.července nebo formou hry s žokejkou Latou dne 6., 13., 20. a 27. července z projektu "Otevřte 13. komnatu".

Foto: zámek Slatiňany
Článek

Zámek uvidíte se zařízením posledních z jeho majitelů Janem Adamem z Auerspergu, který ho získal od Josefa Františka hraběte ze Schönfeldu (r. 1732 dcera). Od roku 2011 se postupně navrací původní zámecký inventář, který umožnil otevřít jednu z nejmladších prohlídkových tras v České republice - zámeckou expozici.

 Kastelánské večerní prohlídky zámecké expozice nazvané jako Kastelánské nokturno se konají 6. a 20. července, 3. a 17. srpna vždy od 21. hodin. jako zastavení pod rouškou noci s kastelánem na zámku Slatiňany. V nich můžete nahlédnout do interiérů knížecího rodinného domu v podvečerních a nočních hodinách a poodhalit tak životní osudy lidí, kteří jsou se zámkem spojeni. Zjistíte, co se dělo na zámku v průběhu staletí, za II. světové války i po roce 1945, kam se poděl inventář zámku, jak probíhá pátrání po něm, či co všechno zajímavého lze ještě najít ve skrytých zákoutích zámku.

Na slatiňanském zámku uvidíte dále hipologickou sbírku složenou z předmětů sesbíraných a uložených zde po vyvlastnění zámku na základě Benešových dekretů (sbírku obrazů, grafik, plastik a dalšího, týkající se koně). Sbírka navazuje na chov starokladrubských vraníků, přemístěných ze zámku Průhonice. Zootechnik a genetik prof. Františka Bílek využil původní knížecí stáje k chovu tohoto původem českého plemena koně, které bylo prakticky před vyhynutím (v roce 1941).

Večerní prohlídky s žokejkou Látou z projektu "Otevřte 13. komnatu" probíhají každý pátek 6.,13.,20. a 27. července, od 20,30 hodin. Netradiční prohlídky s žokejkou Latou Brandisovou, vítězkou Velké pardubické, probíhají formou hry se zapojením všech smyslů, která návštěvníky zavede do světa koní. Za správně vyluštěnou tajenku obdrží návštěvníci jeden ze sedmi klíčů k tajemné 13. komnatě, kterou otevřou na vybraném hradu či zámku (10) z tohoto projektu. www.otevrte13.komnatu.cz

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám