Hlavní obsah

Ve Zlíně spustili unikátní projekt pro zajištění individualizované péče o předčasně narozené děti

Novinky, Kateřina Martykánová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ve Zlíně odstartoval projekt, který nemá v ČR obdobu. Jeho cílem je získat finance na rekonstrukci pokojů v porodnici v KNTB a do budoucna umožnit trávit nedonošeným dětem první okamžiky v co nejužším kontaktu s rodiči. S nápadem přišel otec předčasně narozené holčičky a primář místní porodnice

Foto: MaleMimi.cz

Primář Jozef Macko

Článek

Řada klinických studií ukazuje, že časný a častý kontakt matky i otce s předčasně narozeným dítětem přináší pro tyto děti zřetelný prospěch pro jejich další vývoj. Celosvětovým a zcela přirozeným trendem péče o nezralé novorozence se proto stává tzv. individualizovaná péče a péče zaměřená na rodinu.

„Její podstatou je umožnění co nejintenzivnějšího kontaktu rodičů s dítětem i extrémně nezralým, a to na všech úsecích oddělení, počínaje jednotkou intenzivní a resuscitační péče,“ vysvětluje primář novorozeneckého oddělení Perinatologického centra Jozef Macko a dodává: „Naše snaha je umožnit individualizovanou péči i rodinám ve Zlínské porodnici. Děti, kterým je pak individualizovaná péče poskytována, totiž jeví významně lepší výsledky v psychomotorickém vývoji v pozdějším věku ve srovnání s dětmi, kterým je poskytována standardní péče.“

Právě projekt „MaléMimi.cz“ má být cestou k individualizované péči pro maminky dříve narozených dětí. Ty dnes nemohou být miminku v porodnici na blízku a musí za nimi i několik měsíců dojíždět.

„Prostřednictvím stránek našeho projektu mohou firmy i jednotlivci přispívat finanční částkou na transparentní účet nemocnice. Potřebujeme vybrat 2,5 miliónu korun, za které potom provedeme rekonstrukci pokojů v porodnici,“ uvedl Martin Gazda, který se před sedmi lety stal otcem předčasně narozené holčičky a myšlenku individualizované péče primáře Macka by nyní rád uvedl do praxe.

Webové stránky projektu mají sloužit také jako komunikační prostředí pro rodiče předčasně narozených dětí. Rodiče si zde mohou vyměňovat informace, diskutovat nebo nalézt radu a podporu od odborníků. Také se zde mohou svěřit se svým příběhem stejně, jako to udělala i patronka projektu moderátorka Štěpánka Duchková, které se před šesti lety narodili ve 33. týdnu dva chlapci a na stránkách projektu popisuje okolnosti, jejich příchodu na svět i pobytu v porodnici.

„Adámek měl po porodu kilo a Honzík kilo a půl. Oba leželi šest týdnů v inkubátoru na jednotce intenzivní péče. Denně jsem za nimi třikrát jezdila a těšila jsem se, až si je odvezeme domů. Samozřejmě jsem věděla, jaké potíže a následky mohou mít miminka s nízkou porodní váhou, ale vůbec jsem si takové myšlenky nepouštěla do hlavy,“ vzpomíná Štěpánka. 

Projekt MaleMimi.cz odstartoval 12. října a jeho sbírka, vyhlášená pro neonatologické oddělení KNTB ve Zlíně, potrvá do 31. ledna  2016. Cílová částka na rekonstrukci pokojů pro individualizovanou péči je 2 500 000 Kč. Na realizaci projektu se podílejí zlínské firmy IS Produkce, PRIA System, Centroprojekt, Machálek interiér a Ing. arch. Michal Juřík. 

Reklama

Výběr článků

Načítám