Hlavní obsah

Ve Velharticích oslavili 140 let Sboru dobrovolných hasičů. Na slavnost přišla půlka městečka

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mezi nejstarší dobrovolné hasičské sbory na klatovském okrese jistě patří i ten velhartický. Na letošní rok připadlo jeho významné jubileum a tak ve Velharticích slavili ve velkém stylu.

Foto: Hana Jakubčíková Sádlíková

Ve Velharticích oslavili 140 let Sboru dobrovolných hasičů. Program byl zahájen slavnostním průvodem obcí s položením věnce u Pomníku padlých vojáků

Článek

140. výročí založení oslavil ve čtvrtek 5. července Sbor dobrovolných hasičů Velhartice. Počasí vyšlo na jedničku, u hasičské zbrojnice, kde se sešla půlka městečka, nastoupily sbory s prapory. Program byl zahájen slavnostním průvodem obcí s položením věnce u Pomníku padlých vojáků z 1. světové války. Zazněla státní hymna, k vidění byla historická i současná hasičská vozidla i žehnání praporů.

Hasiči ve Velharticích mají také nové evakuační vozidlo a tak nemohlo chybět jeho požehnání panem farářem.

„Sbor dobrovolných hasičů Velhartice má velké jméno. A je třeba všem hasičům vzdát hold, protože oni jsou vždycky voláni, ať je to požár, ať je to havárka, ať je to nějaká živelná katastrofa, ať je to třeba i zaběhnutá kočka na stromě... První jsou voláni hasiči a oni nasazují život, oni dělají všechno proto, aby bylo pomoženo. A za to jim patří velký dík. A také prosba o boží pomoc a ochranu, protože ji zvlášť potřebují," řekl Vendelín Zboroň a následně pokřtil nové vozidlo.

Slavnost pokračovala posvěcením stuh. Poté hasiči odpochodovali před kulturní dům, kde následovala slavnostní schůze s občerstvením. Závěr slavnostního odpoledne zpestřila špičková dechová kapela Úhlavanka pod vedením kapelníka Jana Červeného.

Na hasičské schůzi bylo také předáno několik ocenění. „Rád jsem využil této příležitosti a předal ocenění nejstaršímu členovi našeho sboru, nositeli titulu Zasloužilý hasič, panu Tomáši Šperlovi (92) nejstaršímu. Jsem rád, že v rámci obce s těmito hasiči mohu spolupracovat jako starosta, protože hasiči jsou takovou hlavní silou pro dění v obci jak po stránce kulturní, tak po stránce společenské a pracovní. Vždy tedy se můžeme spolehnout na hasiče, že vypomohou tam, kde nám dochází síly," řekl starosta obce Ing. Pavel Prosr.

„Jsem rád, že se můžu zúčastnit dnešní oslavy jako starosta obce i jako starosta okrsku Velhartice. Dnešní den byl význačný tím, že slavíme 140 let, což je velice významné výročí, protože jsme jeden z nejstarších sborů na okrese Klatovy. Takže jsem rád, že tady u toho mohu být a můžu prožívat s hasiči slavnostní náladu, která tady je. Hasičská schůze proběhla ve velice slavnostní náladě. Myslím si, že i okolní sbory, které nás navštívily, přispěly k tomu velice dobrému průběhu, který odpovídá výročí 140 let. Dnešní akce se velmi povedla. Myslím, že předčila naše očekávání, protože není jednoduché takovou akci připravit. Přišlo se na ni podívat mnoho lidí a i pan farář se zhostil úkolu velice dobře. Pokřtil nám nové vozidlo Volkswagen Transporter 4motion, které bylo z větší části hrazeno z dotace IROP," zhodnotil oslavu starosta.

Bližnímu ku pomoci, vlasti ku prospěchu. Tímto heslem se členové sboru snaží již téměř půldruhého století chránit majetky svých spoluobčanů a pokračují v úsilí předků udržovat slavnou tradici a dobré jméno hasičů. „Naší snahou je předat příštím generacím náš odkaz: Nedopuste zánik hasičského hnutí! Neste hasičský prapor, který vám předáváme hrdě jako symbol našeho poslání!” dodal Pavel Prosr.

Reklama

Výběr článků

Načítám