Hlavní obsah

Ve speciálním vánočním programu s Concept Art Orchestra vystoupí i Dan Bárta

Novinky, Kateřina Ostradecká

Ve středu 14. prosince nabídne broumovský klášter nevšední hudební událost: Vánoce s Concept Art Orchestra. Hostem programu připraveného speciálně pro město Broumov bude i zpěvák Dan Bárta.

Foto: Vojtěch Uhlík

Concept Art Orchestra.

Článek

Na koncertě, který se uskuteční 14. prosince od 19 hodin v sále Dřevník v zahradě broumovského kláštera, zazní úpravy známých českých koled, ale i zcela nové, veřejnosti zatím neznámé vánoční písně, a to v podání předního českého big bandu Concept Art Orchestra. Program byl zkomponován členy skladatelské skupiny Prague Six.

„Posluchači si budou moci poslechnout  známé české koledy v nových neotřelých aranžích pro jazzový orchestr. Vytvořili jsme ale také několik autorských vánočních písní na vlastní texty nebo na básně se zimní tématikou. Představí se v nich tři zpěváci - Dan Bárta, Marta Kloučková a Štěpán Janoušek. Průvodním slovem bude provázet legendární moderátor a herec Alfred Strejček. Z pozice kapelníka program organizačně připravuji již více než rok. Na samotných koledách jsme ale se skladateli začali pracovat až v létě," uvedla umělecká vedoucí big bandu Štěpánka Balcarová, jazzová trumpetistka, skladatelka a dirigentka.

„Nápad na speciální vánoční program je Štěpánky, se kterou se znám díky jejímu vystupování na festivalu Za poklady Broumovska a také několikrát v našem ArtCafé. Potkali jsme se v Praze a ona o nápadu vyprávěla a říkala, že budou žádat o grant na ministerstvu. Řekl jsem jí, že se mi to moc líbí, a kdyby grant nedostali, ať se ozve. A to se stalo. Stejně jako jsme v roce 2015 podpořili se ženou vznik divadelního představení Hra-nic-e, tak jsme v roce 2016 přispěli na vznik tohoto unikátního programu. I proto je jeden ze dvou koncertů v Broumově a těší mě, že se bude v Praze nahrávat a bude ho vysílat na Štědrý den Český rozhlas," vysvětlil vznik hudebního projektu Jan Školník, ředitel pořádající Agentury pro rozvoj Broumovska.

Concept Art Orchestra je profesionální český jazzový orchestr, který se zaměřuje na interpretaci skladeb od současných českých skladatelů. Za svoji několikaletou působnost si orchestr získal značné publikum. Poslední deska The Prague Six byla oceněna žánrovým Andělem v kategorii jazz a blues a stala se tak nejlepší jazzovou deskou roku 2015. 

Reklama

Výběr článků

Načítám