Hlavní obsah

Ve sbírce eko-znaků má Mikulov ten svůj hned třikrát

Novinky, Dana Smrčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokus o světový rekord dal vzniknout unikátní galerii znaků měst a obcí České republiky vyrobených z odpadových materiálů. Mikulov v ní má tři své zástupce a jeden z nich bude jihomoravské město reprezentovat na veletrhu GO a Regiontour 2011 v Brně.

Foto: Dana Smrčková

Děti ze Zelené třídy mikulovské MŠ Zelený ráj pracovaly na znaku několik hodin.

Článek

Stovky škol z celé republiky se loňský rok zapojily do pokusu o světový rekord, který spočíval v sestavení ojedinělé sbírky městských či obecních znaků. Žáci a studenti je přitom měli vyrobit výhradně z recyklovatelných materiálů.

Více než tisíc fotografií vytvořených znaků je umístěno na www.znakymestaobci.cz. Přes čtyři sta z nich potom bude ve dnech 13. až 16. ledna 2011 k vidění na brněnském výstavišti. „Galerie na webu i reálně vystavené znaky v Brně mají parametry světového rekordu a jako takové budou zapsány do České knihy rekordů,“ potvrdil Luboš Rafaj z pelhřimovské agentury Dobrý den.

Mikulov bude v Brně připomínat znak, který pochází z dílny Adély Frlausové a Kateřiny Kňourkové ze Základní školy Valtická. Kromě ní se do akce zapojilo ještě mikulovské Střední odborné učiliště a Mateřská škola Zelený ráj.

Ti nejmenší pracovali na znaku téměř pět hodin. Děti ze Zelené třídy použily krabicový karton, dvě PET láhve, šestnáct víček, list starých novin, šest listů popsaného kancelářského papíru, dva plastové výlisky z bonboniéry a tři mikrotenové sáčky.

„Dětem se nejvíce líbil materiál použitý na orámování znaku, byl to vnitřek z bonboniéry ve zlaté barvě. Mezi sebou si šuškaly, že obrázek vyrábí ze zlata a drahého kamení. O zbylé rozstříhané  kousky byl obrovský zájem a děti si je honem běžely schovat do svých skříněk,“ usmívala se Renáta Březinová, ředitelka mikulovské Mateřské školy Zelený ráj.

Starosta Mikulova Rostislav Koštial oceňuje především smysluplnost projektu. „Motivuje k diskusi o historii města, o původu jeho znaku, o třídění odpadů a životním prostředí. Velký dík patří samozřejmě všem pedagogům a pedagožkám, kteří účast v projektu iniciovali a tvůrčímu týmu pomáhali,“ nechal se slyšet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám