Hlavní obsah

Ve Lnářích zajali generála Vlasova

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Malý pomníček u vchodu do lnářského zámku připomíná pohnutou historii kontroverzního ruského generála A. A. Vlasova. Jeho vojska pomohla v pražské operaci zachránit Prahu. Generál byl jako vlastizrádce popraven.

Foto: Vratislav Konečný
Článek

Raně barokní zámek vedle renesanční tvrze začal v malebné krajině stavět v roce 1666 hrabě Aleš Vratislav z Mitrovic a Chudenic. Dokončena byla v roce 1985 Tomášem Zacheusem Čenínem.

Vystřídalo se tu hodně majitelů, Jakub Krčín zde zavedl rybníkářství. Posledními majiteli byli  Vaníčkové, kteří ho koupili v roce 1936. Po válce jim ho československý lid zabavil. Ironií osudu je, že z balkonu Vaníčkovy advokátní kanceláře na Staroměstském náměstí v Praze promlouval Klement Gottwald k nastoupeným milicím.

Vlasov měl smůlu

Vlasov, velitel 20. armády  Rudé armády, padl pod Moskvou v roce 1942 do zajetí. V něm zformoval vojska, která měla bojovat proti Stalinovi po boku Němců. Při pražském povstání vlasovci účinně zasáhli proti Němcům. Rusové část z nich zajali, se zbytkem chtěl Vlasov přejít k Američanům. Na Lnářích pobýval 11. května 1945, o den později ho zajala ruská hlídka, když mířil na Horaždovice. Rusové ho popravili jako vlastizrádce.

Za války na Lnářích sídlili Hitlerjugend, chvíli i Američani, procházela tudy demarkační linie. Američané, jedna z druhosledových jednotek si vybrala za terč bronzovou sochu v parku, její zničení se připisovalo Němcům, až se našel pamětník "blbnutí" vojáků. I tak to některá media rozmázla jako neúctu k osvoboditelům. Pravda už potom nikoho nezajímala.

Lnáře zachránila vláda

Po znárodnění tu působili zemědělci, kterým byl objekt zcela lhostejný, mobiliář rozkradl neznámo kdo. Lnáře chátraly a zachránil je až Úřad vlády České republiky, který tu od 70. let minulého století sídlil do roku 1991. Využívali ho jako výjezdní a rekreační zařízení.

I přes necitlivé úpravy se podařilo objekt zachovat ve velmi dobrém stavu. Nádherná je procházka v parku, samotný zámek stojí určitě za prohlídku. Vaníčkovi ho obdrželi v roce 1991 zpátky, od roku 1999 po 333 letech se znovu otevřel veřejnosti.

V zámku je rybářské muzeum, cenné fresky a je využíván ke společenským účelům. Nedaleko v Kadově je největší český viklan, poškozený se už neviklá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám