Hlavní obsah

Varhany v písecké Trojici rozezní talentovaný Aleš Nosek

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Stane se tak na koncertu v neděli 9. dubna, kdy opět píšťalám místních varhan vdechne život jeden z nové generace respektovaných hráčů, interpretujících díla starých mistrů. Aleš Nosek v Písku, kam se rád vrací, nevystoupí poprvé.

Foto: archiv
Článek

Známou skutečností je, že varhany v koncertní síni Trojice, která se nachází v prostorách pietního hřbitova na levém břehu Otavy naproti Městskému ostrovu a malý kousek před Kamenným mostem, bývaly majetkem cestovatele Jiřího Hanzelky - více ZDE.

Aleš Nosek (*1982 Rakovník) se k varhanám nedostal, jak tomu často bývá, docházením do „lidušky“ od dětských let, ale dovedl ho k tomu vlastní zájem o nástroj po vyučení se i praktikování řemesla coby automechanik.

Systematicky a cílevědomě se začal i vzdělávat - nejprve na půdě domácích škol, od jihočeské konzervatoře v Českých Budějovicích a následně na pražské HAMU, po které následovalo prestižní studium v Bavorském Regensburgu Hochschule für Katholische Kirchenmusik v Regensburgu, specializované na duchovní hudbu. Odměnou za píli a talent mu bylo přiznání titulu za varhanní interpretaci Master of Music - Orgel.

Nosek rovněž absolvoval různé zahraniční kurzy varhanní hry, například u P. van Dijka, H. Vogla, L. van Doeselaara, D. Bauera, S. Baiera, K. Brindorf, E.Belottiho, i našeho J. Tůmy. Koncertoval pochopitelně nejen u nás v České republice a sousedním Slovensku, Německu, a Rakousku, ale třeba v Nizozemsku a Itálii.

Na koncertě zazní např. tato díla: J. S. Bach - Preludium D dur, J. G. Walther - Concerto all Torelli, Mendelssohn - Sonata B dur, Ch. M. Widor - Symfonie VI. g moll.

Koncert toho sympatického umělce, interpreta, pedagoga i otce rodiny, začíná v 18 hodin v koncertní síni kostela Nejsvětější Trojice, koncert pořádá CKMěstaPísku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám