Hlavní obsah

Vánoční vyrábění s Domem dětí a mládeže v Habartově napsalo své páté pokračování

Novinky, Aleš Plevka

V sobotu 16. prosince patřil společenský sál habartovského kulturního střediska dobrým nápadům a šikovným rukám. Již po páté v řadě zde totiž pracovnice Domu dětí a mládeže Jana Chalupská a Iva Dobošová za vydatné podpory party dobrovolníků přichystaly tříhodinový výrobní workshopík s vánoční tematikou

Foto: Aleš Plevka

Jednoduchý závěsný andílek udělá spoustu parády

Článek

Začátek akce byl stanoven na desátou hodinu dopolední, kdy se také otevřel přístup do budovy. Zpočátku nebyl pohled na třináctku různorodých stanovišť příliš optimistický, neboť u stolů se do akce pustilo zhruba dvacet párů rukou, ale s přibývajícím časem se jejich počet takřka ztrojnásobil, a tak lze konstatovat, že na vánoční vyrábění dorazilo asi šedesát dětí povětšinou mladšího školního věku.

U stolů, u nichž coby pomocníci a instruktoři zasedli dobrovolníci z klubu přátel Domu dětí a mládeže (DDM), tak bylo vcelku plno, ale nedocházelo k takovým tlačenicím, jaké jsou zvykem při vyrábění velikonočním. Během vyrábění vánočního tak v sále panuje poněkud komornější, ale o to více svátečnější atmosféra plná pohody a úsměvů. Příjemné rozpoložení přítomných spoluvytvářejí navíc i hudební melodie, které nevtíravým a nijak rušivým způsobem zněly z reproduktorů.

Během tří hodin, po které většina z výrobců stihla obejít všechna připravená stanoviště, spatřovaly světlo světa stovky originálních výtvorů, které si děti schraňovaly v sáčcích, v nichž si je pak odnášely domů.

Po absolvování všech aktivit se tvůrcům tak mohla sejít opravdu přepestrá směsice pestrobarevných výrobků v podobě vánoční dekorace. Letos jednoznačně dominoval barevný papír, který byl přítomen v nejrůznějších formách u většiny výrobků. Ty samotné se mohou stát vítaným doplněním sváteční domácí výzdoby či drobným dárkem. 

Mezi hotovými výrobky bylo možné spatřit přáníčka, kartičky, závěsné andílky, ozdoby, krabičky, korálkové ozdoby či šperky, zápichy na špejlích, vločky nebo třeba i jednoduché náušnice v podobě hvězdiček.

Ti, kteří do MKS dorazili, zcela jistě neprohloupili a v sále strávili příjemné tři hodiny, které byly vánočnímu vyrábění vymezeny. Díky dnešním možnostem, nápadům a výtvarným pomůckám a potřebám je naštěstí studnice inspirace a nápadů takřka nevyčerpatelná, a tak snad jediným limitem jsou finanční náklady a schopnost sehnat dostatek dobrovolníků, kteří svůj volný čas věnují bez nároků na odměnu druhým.

Obojí se ale v Habartově pracovnicím místního Domu dětí a mládeže prozatím daří, a tak je vysoce pravděpodobné, že obdobné akce, které u nás mají mnohaletou tradici, budou i nadále pokračovat, což by jistě bylo žádoucí, neboť vlastnoruční výtvory přinášejí dvojitou radost - tu první při samotné výrobě a tu druhou, když se výtvor stane dárkem nebo pěknou ozdobou vlastního domova.

Všem organizátorům i přítomným instruktorům je tedy více než na místě vyjádřit velké poděkování, poněvadž bez jejich přičinění by se něco takového realitou určitě nikdy nestalo. 

Reklama

Výběr článků

Načítám