Hlavní obsah

Vánoční stromky končí někdy v kotli, jindy ale i na zahradě či na kozím jídelníčku

Novinky, Martina Sihelská

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Leden, měsíc pořezaných stromků v ulicích, tak nějak by to možná definovali Indiáni. Rodiny postupně od řezaných stromků ale upouští, většinou si koupí umělý, nebo nově zkouší stromky v kontejnerech, jako to pravidelně dělá Bohumila Hagner z Butova.

Foto: Dalibor Bartoš

U Bartošů si na stromku pochutnaly kozy.

Článek

„Je mi líto kupovat řezané stromky, kupuji jen ty, co se dají zasadit. Lidé prostě řezají stromky jen tak, ale já musím naopak něco zasadit, aby se mi lépe spalo a dýchalo. Navíc pak na ty zasazené stromky dávám lojové koule pro ptáčky, to jsou nejhezčí ozdoby a nejhezčí stromek, když na něj pak koukám, jak tam ptáčkové zobají,” říká Hagner.

Dalibor Bartoš z Plané likviduje velmi ekologicky. „Náš  stromek vždycky skončí u koz, ty si na něm moc pochutnají. Když jsem vloni vyzvedával vnuky v poslední den školy před vánočními svátky, vzali jsme i školní stromek, rozřezali jej a kozičky měly dobrou hostinu,” říká Bartoš.

Hana Štollová ze Stříbra stromky pálí, pokud má řezaný, nebo zasadí na zahradě. „Kontejnerový zasadím, ale občas mám i řezaný, takže ho likviduji v kotli. Ale hodně mě zaujal jeden článek z Neratovic, kde píší o tom, že kdo nemá zahrádku a koupí stromeček v kontejneru, ať se přidá k městu a dá stromeček do sběrného dvora, kde bude uchován pro výsadbu. Samozřejmě je tam i dodatek, že ne každý stromek se ujme,” říká s úsměvem Štollová.

Pavla Holá ze Stříbra řezané stromky už zamítla. „Změnila jsem stav, bydliště a celkově svůj život. A s tím přišlo i to, že se mi zdá nesmyslné zabít strom pro pár dní, a to ještě za účelem obohacení někoho. Proč? Koupila jsem umělý, sice nevoní, ale je skladný a na řadu let. A vánoční atmosféru také vytvoří,” myslí si Holá.

A jak vysvětlit dítěti, proč stromeček zmizel, když už pěkně praská v kotli? „To máme jednoduché, vnučce Nelince jsem řekla, že si ho zase Ježíšek odnesl do nebíčka,” vysvětlila originálně babička Jitka Malá ze Stříbra.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám