Hlavní obsah

Vánoční strom ve Frýdku-Místku se rozsvítí v pátelk

Novinky, Jana Matějíková

V pátek se ve Frýdku-Místku slavnostně rozsvítí Vánoční strom a spolu s ním celá vánoční výzdoba města. Čekání na tento okamžik zpříjemní na místeckém náměstí Svobody od 15 hodin zábavný doprovodný program, který vyvrcholí rozsvícením Vánočního strom v 17:30 hodin a vystoupením Ewy Farne.

Foto: KulturaFM

plakát

Článek

Od 15 hodin se zájemci mohou těšit na divadelní pohádku, následně vystoupí folklorní a pěvecké soubory. Připraveny budou i vánoční dílny, ve kterých si budou moci zájemci vyrobit drobné dárky.

Děti a všichni snílci na náměstí najdou také Ježíškovu poštu a po celém náměstí se budou pohybovat krásní, dlouhonozí andělé, a kdo ví, možná, že tomu, kdo s nimi promluví, se splní nějaké přání. Své umění předvedou i umělečtí kováři.  

Vánoční strom a výzdoba města se rozzáří v 17:30 za účasti primátora Michala Pobuckého, poté vystoupí Ewa Farna.

„Jedná se o tradiční akci, která každým rokem přiláká do centra města tisíce lidí. Zejména pro děti představuje určité kouzlo. S rozsvícením Vánočního stromu bude zahájen také Advent ve městě, což je kulturní projekt nabízející spoustu zajímavých akcí a podnětů, jak příjemně a beze shonu strávit předvánoční čas v okruhu svých blízkých nebo přátel,“ uvedl náměstek primátora Petr Cvik s tím, že součástí adventu jsou tradiční Vánoční trhy, které zejména o víkendech zpestří zábavný program.

Vánoční trhy se budou na náměstí Svobody konat od 29. listopadu do 23. prosince. V dřevěných prodejních stáncích budou prodejci nabízet tradiční vánoční zboží a chybět nebudou ani pochutiny a laskominy, jako například vánoční perníčky, trdelníky, klobásky, placky, ale také horká medovina nebo vánoční punč. Samozřejmostí bude tradiční prodej vánočních stromků.

Ve čtvrtek 5. a 19. prosince budou součástí Vánočních trhů také Beskydské farmářské trhy.

Veselo bude na náměstí Svobody také 5. prosince, kdy je na programu Mikulášská nadílka. V tento den se na náměstí objeví nejen Mikuláš, ale také hodní andělé a neposední čerti, kteří budou rozdávat dětem sladkou nadílku. A 13. prosince jsou na náměstí zvány celé rodiny s dětmi na Vánoční hračkování a vypouštění balónků s vánočními přáníčky.

O sobotách a nedělích bude na náměstí připraven zábavný doprovodný program plný hudby, tance i divadla. Děti a všichni snílci najdou o víkendech na náměstí i Ježíškovu poštu, jejímž prostřednictvím budou moci získat na své přání originální Ježíškovské poštovní razítko. Připraveno bude také promítání v ledovém kině nebo ohňová show a chybět nebude ani živý betlém.

Advent ve městě připravila městská příspěvková organizace Národní dům Frýdek-Místek, prezentovaná také jako KulturaFM. Akce se budou konat převážně na náměstí, ale také na jiných místech, například v Národním domě, Nové scéně Vlast nebo kostele sv. Jana a Pavla.

Den před Štědrým dnem, tj. 23. prosince, přivezou skauti na náměstí Svobody Betlémské světlo, které si zájemci budou moci donést domů jako symbol původního významu Vánoc.  

Reklama

Výběr článků

Načítám