Hlavní obsah

Vánoční provětrání v jarním ladění, vodáci zdravili Tichou Orlici

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Krásný den 26. prosince přímo vybízel k Vánočnímu provětrání, jak si svoji ranní procházku ústečtí vodáci nazvali. Na devítikilometrové trase nezapomněli pozdravit Tichou Orlici a setkání ukončit patřičným svatoštěpánským pohoštěním.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výborná nálada doprovázela účastníky při návštěvě známých míst.

Článek

Krásné ráno bylo v téměř neskutečném provedení vánočního svátku svatého Štěpána 26. prosince. Tento den si vybrali ústečtí vodáci ke svému Vánočnímu provětrání a neznalý účastník mohl nabýt podezření, že mají tajné vztahy s přírodou a toto počasí bylo na objednávku. To nakonec potvrdil i kos, který si snad spletl roční období a pustil se do zpěvu.

V této předjarní atmosféře nechyběla dobrá nálada a tak dvě desítky ústeckých vodáků pod velením admirála s plavčíkem, čili Jaroslava Martince s Jánem Bajusem, ihned po ránu nastoupily na určenou trasu.

Sešli se v horní části města u bývalé pivnice U Skoby, prošli okolo letiště do městské osady Černovír, kde navštívili a řádně probudili vodáky, kteří zapomněli na setkání dojít. Poté se odebrali prohlédnout svoji zazimovanou maringotku a osiřelé vodácké tábořiště v Cakli.

Cesta vedla podél řeky Tiché Orlice, kde mohli obdivovat její zimní krásu. Zpočátku mírný líný tok se změnil v sílu toku překonávající splav a hru poskakujících vln mezi břehy.

Zároveň se vzpomínalo na úspěšné akce končícího roku a nakonec přišla řeč i na turistický výšlap předešlého dne, kterého se mnozí také účastnili. Závěrečné společné posezení zhruba třiceti účastníků bylo v cíli doplněno o dalších dvacet turistů, kteří však nepřišli jako správní sportovci po svých, ale cizích čtyřech - prostě autem. Však i pěšáci, kteří zvolili zpáteční cestu strmým spádem Andrlova chlumu, se nakonec také svezli ovšem po své určité části těla.

Při veselém vyprávění rychle plynul čas i devítikilometrová trasa a dostavil se pocit hladu. I toto bylo předem, byť pro suchozemskou flotilu, vyřešeno zajištěním chutného oběda v místním Sporthotelu. Nebyla to sice podle staré tradice svatoštěpánská husa s knedlíkem a zelím, ale přesto nabídnuté menu po důkladném zdravém provětrání chutnalo výborně.

Reklama

Výběr článků

Načítám