Hlavní obsah

Vánoce začnou v Brně v pátek

Novinky, Jiří Smutný

Brněnské Vánoce 2015 zahajují oficiálně v pátek 27. listopadu v 17.00 hodin slavnostním rozsvícením vánočního stromu na náměstí Svobody. Letos byl vybrán třináctimetrový smrk ztepilý z bílovického polesí a rozsvítí ho osobně primátor města Brna Petr Vokřál.

Foto: Jiří Smutný

Zelný trh je už na Vánoce téměř připraven, stejně jako náměstí Svobody a Moravské náměstí

Článek

Pod stromem bude v souladu s tradicí probíhat po celé Vánoce charitativní sbírka Českého červeného kříže pro opuštěné děti. Kromě toho bude na náměstí zoo koutek, zvonička pro štěstí, Ježíškova pošta, betlém řezbáře Jiřího Halouzky, vánoční osvětlení, 65 prodejních stánků a z časostroje budou vypadávat vánoční kuličky.

Na tiskové konferenci připomněl starosta Bílovic nad Svitavou Miroslav Boháček událost, která vánočním sbírkám na pomoc opuštěným dětem předcházela. Novinář, básník a spisovatel Rudolf Těsnohlídek šel 22. prosince 1919 s přáteli do lesa pro stromek a našel tam promrzlou sedmnáctiměsíční Lidušku. Tu tam odložila její matka, která se o ni nedokázala starat.

Matku následně zavřeli do vězení, Lidušku adoptovala rodina z Brna a Těsnohlídek založil tradici vánočních stromů a sbírek na opuštěné děti. Zástupkyně Českého červeného kříže Ivana Holásková informovala, že první taková sbírka se uskutečnila v roce 1924, vybralo se 69 000 korun a částka byla použita na tehdy připravovaný dětský domov Dagmar, na jehož vzniku měl Těsnohlídek rovněž zásluhu. Základní kámen k domovu byl položen v roce 1928, další rok byla stavba realizována a svému účelu v Brně slouží dodnes.

Stánky na náměstí Svobody, Zelném trhu a Moravském náměstí budou otevřeny od 27. listopadu do 23. prosince od 9.00 do 21.45 hodin. Ke kulturnímu programu prozradila ředitelka Turistického informačního centra města Brna Jana Janulíková: „Mezi největší osobnosti, které letos vystoupí, patří bezesporu kapela Buty, Lenka Dusilová, Peter Lipa či Tereza Černochová s B-Side Bandem.“

Reklama

Výběr článků

Načítám