Hlavní obsah

V ústeckém muzeum je možné zkusit rýžování drahých kamenů a zlata

Novinky, Stanislava Dvořáková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Městské muzeum v Ústí nad Orlicí ve spolupráci s firmou Vodní zdroje Chrudim spol. s. r. o. otevřelo výstavu ZÁBAVNÁ GEOLOGIE ŽELEZNÝCH HOR, která nejen pobaví, ověří školní znalosti, ale přinese i řadu nových poznatků geologických procesů a jejich využití v hospodářské i kulturní historii.

Foto: Stanislava Dvořáková

Výstava "Zábavná geologie Železných hor" mimo praktických úkolů je dokonalou ukázkou učebnice geologie.

Článek

Firma Vodní zdroje Chrudim byla založena v roce 1991 a zabývá se vodním hospodářstvím, ochranou životního prostředí a je řídícím subjektem geoparku Železné hory.

Národní geopark Železné hory se rozkládá na ploše 777,5 čtverečních kilometrů. Převážná část leží v Pardubickém kraji, menší oblast zasahuje do kraje Vysočina. Přibližně jedna třetina území je Chráněnou krajinnou oblastí. Z geologického pohledu se jedná o obsáhlou učebnici geologie, která vznikala více než 600 miliónů let.

Teorie na vystavených panelech návštěvníka ještě zavede k nejvýznamnějším geotopům rozdělených do pěti kategorií, a to starohory, plutonity, druhohory, prvohory a hydrogeologie.

Dále se seznámí s počátky geologie a historií výzkumu od roku 1837 a první geologickou mapou, pozná minerály, zkameněliny, hlubinné vyvřeliny, horniny Železných hor i z dalších oblastí celého světa. Součástí je i Naučná stezka kolem prachovického lomu a zámky v oblasti Železných hor a okolí.

Neocenitelnou výhodou Národního geoparku Železných hor je, že dlouhou historii řady geologických jevů je možné poznat v relativně krátkém čase, což by na celém území ČR trvalo několik týdnů při ujetí tisíců kilometrů.  

Výstava tedy přestavuje širokou škálu minerálů a hornin i informace o jejich vzniku a nalezištích. Ve vitrínách si lze prohlédnout křemen od Chvaletic, amonit z druhohor z naleziště Choceň, lobolit - plovací orgán lilijice z prvohor z Maroka a ČR od Karlštejna, slídu - muskovit z Dolních Borů, kalcit od Prachovic a další.

Jeden panel pak připomíná tragickou událost, která se stala 25. července 1860 ve Skutíčku, kdy dva horníci se při havárii v dole nadýchali oxidu uhličitého.

Veškeré poznatky pak shrnuje video Když kameny vyprávějí. V jednotlivých kapitolách Jak se ve studni vzala voda, Krajina v pohybu, Krystaly Železných hor je vysvětleno vše o geologickém dění a navíc využití tohoto přírodního bohatství v ČR (náhrobní kameny) i v cizině (sarkofág císaře Leopolda).

Úvod do praktické části tvoří vitrína s ukázkou, jak vzniká žulová kostka a veškerým potřebným nářadím.

Tím končí poznávací teorie a začíná interaktivní část výstavy, která vyžaduje aktivní zapojení do pěti zadaných úkolů. Je třeba složit trilobita, určit 11 nerostů, přiřadit k názvu kamene správný obrázek, určit pořadí činnosti při těžbě stříbra a přiřadit správné názvy lomů do mapy. Řešení těchto úkolů si mohou vyzkoušet jak děti, tak dospělí.

Nejatraktivnější částí je pak rýžování drahých kamenů a zlata. Každý čtvrtek se lze účastnit exkurze do světa zlatokopů. S miskou naplněnou pískem, v němž se ukrývají různé barevné kamínky a válečky lesklé mosazi, které symbolizují zlato, musí zájemce krouživým pohybem při mírném naklonění odplavit lehké materiály, až mu zbydou kamínky rubínu a mosazi, které si jako vzácný úlovek nalepí na kartičku a odnese domů.

Tato možnost ojedinělé zábavy je nabízena po celou dobu konání výstavy, tj. až do 29. listopadu.

Reklama

Výběr článků

Načítám