Hlavní obsah

V Rychvaldě a Bohumíně jezdí senior taxi už pátým rokem

Novinky, Redakce Novinky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jednou z velice užitečných služeb využívanou staršími spoluobčany je tzv. senior taxi. Autorky Vašich zpráv shromáždily poznatky z pěti míst, která senior taxi mají ve své nabídce.

Foto: David Kubas

Senior Taxi často vozí i obyvatele Domu pečovatelské služby v Rychvaldu.

Článek

Inspirující poznatky z Rychvaldu

Nejdelší zkušenosti s provozováním Senior Taxi v ČR mají v Rychvaldě na Karvinsku. První jízdu tu uskutečnili v únoru 2012. Senior Taxi slouží občanům starším 65 let a s průkazem ZTP a ZTT/P od pondělí do pátku od 7 do 14 hodin.

Za desetikorunu se svezou k lékaři, na úřad, do knihovny, na hřbitov nebo za nákupem do místních prodejen. Radnice počet jízd zatím nelimituje, dlouhodobá statistika totiž ukazuje, že senioři tuto službu nezneužívají. Za jeden den (bez víkendů a svátků) absolvuje v průměru 12 občanů 20 jízd.

U zrodu Senior Taxi v Rychvaldu stála jeho nynější starostka Šárka Kapková. „Byli jsme první, kdo s tímto projektem přišel, a moc mne těší, že náš model využily i ostatní obce a města za stejných nebo podobných pravidel,” uvedla starostka města se 7200 obyvateli. 

„Dopravní obslužnost v Rychvaldu řadu let zajišťoval Dopravní podnik Ostrava. Občanům ve věku nad 70 let nabízel sice jízdy zdarma, ale městskou pokladnu by to stálo ročně 220 tisíc korun. Jenže Rychvald je značně rozlehlé město s 65 kilometry místních komunikací a mnozí senioři vzhledem k jejich věku a zdravotnímu stavu na autobusovou zastávku nedojdou. Byli tak odkázáni na pomoc svých blízkých, především dětí a vnoučat,” dodala starostka. Je přesvědčena, že zavedené Senior Taxi přispělo k vyšší samostatnosti a prevenci závislosti seniorů.

Radnicím, které o této službě teprve uvažují, Šárka Kapková vzkazuje, aby se ji nebály zadotovat. Město Rychvald na ni v loňském roce přispělo 179 900 korunami. Provozovatele Senior Taxi, kterým jsou nyní Služby města Rychvald, vybralo ve výběrovém řízení.

Kromě toho rychvaldští zastupitelé z městské pokladny loni přispěli 174 240 korunami na další záslužný projekt pro seniory - Hospital Taxi. Funguje na stejném principu jako Senior Taxi a vozí starší občany do nemocnic a specializovaných zdravotních zařízení ve městech Bohumín a Orlová. Jedna jízda stojí 30 korun do Bohumína a 40 korun do Orlové. Hospital Taxi absolvuje jeden den v průměru osm jízd pro pět seniorů ve věku nad 65 let a občanů s průkazem ZTP a ZTT/P.

Pátým rokem křižuje senior taxi také Bohumínem

Bohumínské senior taxi, které už pátým rokem vozí starší ročníky k lékařům, na úřady, pošty a hřbitovy, se těší stále větší oblibě. Podle radničních statistik jej využívá stále více lidí. Zatímco v začátcích absolvovalo taxi čtyři tisíce jízd ročně, vloni vzrostl na více než trojnásobek.

„Službu jsme si na začátku odzkoušeli nejprve pro seniory od 70 let, po dvou letech jsme pak věkovou hranici snížili na 65 let. Taxi si starší lidé velmi oblíbili a využívají jej čím dál tím více a my jsme za to rádi. Když jsme s taxíkem začínali, stál nás 200 tisíc korun. Vloni už jsme za provoz senior taxi zaplatili téměř 800 tisíc korun a jeho pasažéři s ním absolvovali přes třináct tisíc jízd. Nejvíce dojíždějí naši senioři k lékařům, a to do nemocnice, na polikliniku i ke specialistům či obvodním lékařům v různých městských částech,“ uvedl starosta Bohumína Petr Vícha.

Ve 22tisícovém Bohumíně může službu využít až 3600 seniorů. Taxi funguje od pondělí do pátku od 6 do 14 hodin a je nutné si jej objednat minimálně s jednodenním předstihem. Důchodce jej může využít až osmkrát za měsíc, a navíc s ním může jet další osoba jako doprovod. Podmínkou pro svezení je, aby byl z Bohumína a měl 65 a více let.

Provoz senior taxi financuje město ze svého rozpočtu. V letošním roce má na něj vyčleněno 800 tisíc korun. V případě potřeby je připraveno částku navýšit. Za první tři měsíce letošního roku už taxi absolvovalo čtyři tisíce jízd.

Senioráček z Čeladné

Levnou dopravu pro seniory od ledna 2015 zajišťuje obec Čeladná. Podle informací jejího starosty Pavola Lukši v roce 2016 služeb Senioráčka využilo 3105 občanů. Jezdí do centra obce a do Frýdlantu nad Ostravicí na úřady, k lékařům, za nákupem či na poštu.

„Obecní pokladnu ročně stojí tato služba 300 tisíc korun, nelze však vše poměřovat jen penězi, protože senioři si kvalitní péči za svou celoživotní práci nepochybně zaslouží,“ zdůraznil starosta Lukša.

Nastavené podmínky pro Senioráčka se za celou dobu jeho existence nezměnily. V průměru vozí dvanáct občanů ve věku nad 65 let denně od pondělí do pátku. Jedna jízda tam a zpět stojí 24 koruny. Jelikož se zájem o tuto službu stále zvyšuje, v Čeladné na Frýdecko-Místecku uvažují o nákupu druhého vozidla.

Taxi bez finanční účasti radnice

Rožnově pod Radhoštěm zavedli zvýhodněné ceny po městě samotní taxikáři. Radnice se na poskytování této služby nepodílí. Za jednu jízdu z jednoho místa do druhého občan zaplatí částku od 40 korun.

Tato nabídka je přitom určena nejen seniorům, ale všem Rožnovanům. Má ale jednu nevýhodu: Naskytne-li se šoférovi výhodnější rito do vzdálenějšího města, stává se, že objednaného taxíka za zvýhodněnou městskou sazbu se nedočkáte.

Dvojí péče v Dobrušce

V Dobrušce poskytují terénní služby dva subjekty - jednak Pečovatelská služba, zřízená městem, a jednak Farní charita Dobruška, kde je poskytování sociální služby osobní asistence největší a nejvýznamnější činností. 

Devět osobních asistentek se zaměřuje na podporu a zachování soběstačnosti uživatele a na zvýšení zbývajících schopností. V loňském roce využilo služby farní charity 10 uživatelů z Dobrušky a 7 z okolních obcí s průměrným věkem 72 let (nejmladší měl 16 let a nejstarší 92 let).

Statistiku roku 2016 poskytla sociální pracovnice Farní charity Dobruška Bc. Teresa Šolínová: „Celkem bylo odslouženo 6870,2 hodin a počet hodin odsloužených v domácnostech vzrostl meziročně o 48 procent. Sloužilo se všech 366 dní v roce, během nichž se uskutečnilo celkem 3618 návštěv, tj. průměrně 302 návštěvy měsíčně,” uvedla Šolínová.

„Dvě služební auta najezdila 15 344 kilometrů, tj. 1279 km měsíčně a celkové náklady činily 1 744 000 korun, tržby od uživatelů 620 tisíc korun,” dodala.

AUTORSKY PŘISPĚLY: Libuše Miarková, Lucie Kolková a Dana Ehlová

Reklama

Výběr článků

Načítám