Hlavní obsah

V Příbrami prodali nevěstu, v divadle zpívat umí

Novinky, Tomáš Vašíček

Jako poslední premiéru tohoto kalendářního roku uvedlo ve středu příbramské divadlo operu Bedřicha Smetany a Karla Sabiny Prodaná nevěsta. Režie se ujal Ondřej Lážnovský, a to na Malé scéně s malou hudební formací přímo na jevišti.

Foto: Divadlo A. Dvořáka Příbram

Mařenka a Jeníček, Anna Fixová a Jiří Vojta

Článek

Prodaná nevěsta je vesnická fraška, je to komedie s jednoduchou zápletkou. Prakticky by se dalo říct, že na ní není co zkazit. Myslet však musíme na to, že na malém jevišti je nejen poměrně velké množství postav, jež potřebují dost místa k pohybu, ale také hudební formace a prostorná multifunkční dekorace. A kámen úrazu je jasný - množství poměrně zásadně náročných písní, které navíc každý velmi dobře zná.

Pokud chtěl režisér Lážnovský docílit toho, abychom se zasmáli, může být spokojen. Pokud jeho záměrem bylo, abychom z divadla odcházeli potěšeni, že jsme viděli veselou, roztomilou a radostnou verzi klasické světově známé opery, může si i zde oddechnout. A jestli chtěl vykřesat ze souboru maximum, aby zážitek diváka byl co nejpestřejší a nejživější, může jásat. Vše se povedlo.

Věnujme se hereckým výkonům. Začnu Annou Fixovou, hrající Mařenku. V představení září - hraje, tancuje, zpívá a oprášila i svoji dovednost z dětství - hru na housle. Je ztělesněním představení - je veselá, roztomilá a radostná. Ústřední dvojici s ní tvoří Jiří Vojta neboli Jeník. A budiž mu přiznáno, že toto spojení se osvědčilo.

Dlouhodobě za zpěv, ať již v představeních či při hudebních večerech v divadelním klubu, chválím Elišku Dohnalovou. I v mnohohlasech rozeznám ten její. Do "Prodanky" se skvěle hodí a byť nemá významnou roli, opět dokazuje, že na jevišti pro ni má být místo. A když jsme u zpěvu, slyšet, a tentokrát i velmi vidět, je také Robert Tyleček. Hraje sedláka Míchu a několik menších vedlejších rolí a i ve frašce zúročuje svoje zkušenosti, pěvecky je velmi výrazný.

Nesmírně důležitou figurou, bez které by Prodaná nevěsta neexistovala, je Kecal. Toho si střihnul Martin Dusbaba, který nám ukázal, že zahraje snad vše. Jeho dynamické herectví je perfektní. Kecal z podstaty táhne děj dopředu a Dusbaba je dobrý tahoun, který dokáže vydržet na jevišti celé představení v plném nasazení.

Menší roli, leč zajímavou, má ve hře i Lukáš Typlt. Hraje ženu sedláka Míchy Hátu. A ačkoliv by se mohlo zdát, že není primárně komikem, umí si udělat legraci i sám ze sebe, takže divákovi naběhne na tváři úsměv pravidelně s jeho příchodem, respektive přihopsáním na prkna.

Návštěva představení Prodaná nevěsta stojí za to, dokonce i několikrát, a litovat nebudete. Jste-li dospělí a připravení na nevšední zážitek plný kvalitních pěveckých výkonů, kupte si lístky. Až na drobnosti je to vysoce vydařené představení. Pokud vám tedy nevadí trochu nadsázky, ironie a vystřelení hry na hranu parodie, přičemž ale vše zůstává v sekci kvalitního umění. Sem tam ulítne z jeviště sprosté slovo, občas zahyne nějaké zvířátko a sem tam můžete z děje nabýt dojmu, že se snad za kulisami souloží. Fantazii se zkrátka meze nekladou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám