Hlavní obsah

V přerovském muzeu startují doprovodné akce k právě otevřené jubilejní výstavě 100letá Republika

Novinky, Romana Nitková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V úterý 20. března v 17 hodin proběhne v přerovském zámku první komentovaná prohlídka výstavy 100letá Republika. V odborném výkladu autora a kurátora výstavy Petra Sehnálka se návštěvníci dozví více informací z historie města Přerova a událostí doby v rozmezí let 1918-1948.

Foto: Muzeum Komenského v Přerově, p.o.

Výstava 100letá Republika. Příběh jednoho města (1918-1948)

Článek

Součástí široké nabídky doprovodných aktivit k výstavě je také lektorovaný edukační program Po stopách hrdinů, cílený na děti a mládež do 18 let. 

Nový edukační program k první části rozsáhlého výstavního projektu přerovského muzea má za úkol nejen připomenout zásadní momenty českých dějin a vznik samostatného Československa, ale také představit každodenní radosti a starosti běžného obyvatelstva města Přerova v první polovině 20. století. I těm nejmladším návštěvníkům program umožní porozumět tomu, co lidé prožívali a jak žili v nově vzniklém státě, zjistit, kde v Přerově pracovali a bydleli, jak trávili svůj volný čas nebo kam chodily do školy jejich děti…

Lektorovaný program bude sledovat zásadní milníky našich novodobých dějin: od vzniku samostatného Československa a 20. let plných ideálů svobody, přes krizi v 30. letech, všeobecnou mobilizaci a vznik Protektorátu Čechy a Morava, strastiplná léta druhé světové války a německou nadvládu až po květnové povstání českého lidu a po poslední svobodné volby v květnu 1946.

„Cílem programu je především zdůraznit skutečnost, že hrdinou se ve víru historických událostí mohl stát doslova každý – lidé často vykonávali hrdinské činy ne z touhy po slávě či odměně, ale s jedinou jasnou vizí: chránit a bránit svou vlast a rodinu,” upřesnila muzejní pedagožka Mgr. Jana Trtíková.

Školní skupiny zažijí doslova detektivní práci – s pomocí indicií budou sledovat životní příběhy vybraných osobností města Přerova, které se ocitly ve správný čas na správném místě právě ve chvílích, kdy se doslova psaly dějiny. Žáci budou mít šanci si uvědomit, že někdy stačila i naprostá maličkost, aby se člověk stal hrdinou národa, a naopak že některé velké činy mohou být z dnešního pohledu značně rozporuplné.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám