Hlavní obsah

V Plzni vzniká nová vlajka Evropské unie

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Holandský umělec Jonmar van Vlijmen, který se dlouhodobě věnuje otázce evropské identity, vyhlásil v Plzni soutěž o nejlepší návrh nové evropské vlajky. Jeho projekt nese ambiciózní název "EU vlajka z Plzně".

Foto: Alena Oudová

Jonmar van Vlijmen žije a pracuje v Amsterdamu. V Plzni pracuje na projektu "EU vlajka z Plzně".

Článek

Současná vlajka EU, kterou tvoří 12 zlatých hvězd na modrém pozadí, byla navržena v 50. letech 20. století. V posledních 60 letech ovšem společnost prošla řadou změn, mnoho kultur žije a pracuje společně na relativně malém prostoru. Jaký význam má toto dynamické společenství kultur, jazyků a tradic na evropskou identitu? Jak Evropu vnímají Češi a jak se to dá vyjádřit obrazem? Odpovědi na tyto a další otázky hledá holandský umělec van Vlijmen aktuálně v Plzni.

Jonmar van Vlijmen žije a pracuje v Amsterdamu. Studoval grafický design, promoval v roce 2005 na akademii umění ArtEZ v nizozemském Arnhemu. Od roku 2005 pracuje samostatně. Ve své práci klade důraz na vizuální ztvárnění identity a umělecký výzkum.

Z Fonds BKVB a Amsterdam Fund for the Arts získal granty na podporu svého dlouhodobého projektu Office O.N.E. – Office for New Europeanism (Úřad nového evropanství). Tento mobilní úřad se zjevuje na různých místech Evropy a prostřednictvím rozhovorů s občany zjišťuje, zda v jejich srdcích existuje něco jako evropská identita. Office O.N.E. zkoumá podobu jedné evropské identity a prostřednictvím dialogů se autor věnuje deficitu demokracie.

Po mnoha jiných městech doputoval v červenci 2014 Office O.N.E. do Plzně, aby prozkoumal český pohled na evropskou identitu po deseti letech členství České republiky v EU. Jonmar van Vlijmen zde vyhlásil soutěž mezi Plzeňany o novou podobu vlajky EU. Návrhy mohou obyvatelé Plzně i celého kraje doručit do galerie  Vestředu v Martinské ulici, nebo poslat elektronicky na info@jonmarvanvlijmen.com.

Termín soutěže je do 10. září, přičemž nejlepší návrh vybraný porotou se dostane na obálku publikace o evropské identitě, která bude distribuována po celé Evropě, a získá peněžitou odměnu, tu věnuje přímo sám van Vlijmen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám