Hlavní obsah

V Plzni přivítali nové malé knížky edice Ulita

Novinky, Marek Velebný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ve středu 25. ledna se v Polanově síni Knihovny města Plzně konalo slavnostní představení nových drobných knížek edice Ulita, které tradičně uváděl literární kritik Vladimír Novotný.

Foto: Marek Velebný

nové knížky edice Ulita

Článek

Jako každoročně se nové malé knížky Edice Ulita, vydávané sdružením Pro libris, představily v Polanově síni Knihovny města Plzně. Poslední roky se akce koná společně pro víc knížek najednou. Tradičně večer uvádí a moderuje literární kritik Vladimír Novotný. Tentokrát sešel z pódia a uváděl hosty, kteří měli svá místa v první řadě pomyslného hlediště.

První knížka Hroutící se tíže byla uctěním vzpomínky na již předčasně zemřelého spisovatele Luboše Vinše z Blatné. Na jejím vydání se podílel i básník Robert Janda. Janda se ale večera Ulity nezúčastnil, protože den předem křtil své dvě nové knihy v budově Moving Station, bývalého Jižního nádraží v Plzni. Dalším nepřítomným byl spisovatel Petr Kersch z Děčína, který také vydal knížku v edici Ulita.

Zaměřme se tedy na zúčastněné. Prvním představeným byl všestranný umělec, spisovatel a muzikant Milan Čechura, který v Edici Ulita vydal útlou knížečku fejetonů Trolejbus v poli. Milan Čechura tradičně také působil na večeru Ulity jako hudební doprovod, kdy zahrál na kytaru a zazpíval své autorské písničky. Milan Čechura přečetl jen malou ukázku ze svých fejetonů, aby si jeho vtipné příhody mohli diváci vychutnat až v klidném prostředí domova. Promluvil také o tom, jak se k psaní fejetonů dostal.

Dalším zpovídaným hostem byl pedagog, germanista Martin Šíp. Knížkou z Edice Ulita se letos stala jeho práce O poezii plzeňské.

Posledním hostem byl mladý multiumělec Filip Koryta, literát, hudebník, performer, slamer, herec a možná i zástupce další profese. Filip Koryta vydal v edici Ulita básnickou sbírku s názvem S tebou a bez tebe. Jak název napovídá, jedná se o milostnou poezii, emocionální zachycení citů, vztahů, lásky a pohledu na svět kolem autora. V básnické sbírce Filipa Koryty může překvapit opakování slov, někdy trochu juvenilní naivnost, ale možná to má souvislost s jeho oblíbenou činností, tj. slamovou performancí. Někteří z čtenářů ale mohou nalézt asonanci v autorově milostných básních a popisech citů.

Další podobná akce v Polanově síni bude následovat 8. února, kdy se tam budou rozdávat a hodnotit Ceny Plže. 

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám