Hlavní obsah

V pardubickém Natura Parku se návštěvníci setkají s netopýry

Novinky, Lucie Hlaváčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Evropští netopýři patří mezi nejvíce ohrožené skupiny živočichů. Každý z nás však může alespoň částečně napomoci jejich ochraně, pokud budeme vědět, jak na to. K poznání netopýrů a jejich způsobu života slouží Mezinárodní noci pro netopýry. A jedna taková proběhne 7. září v pardubickém Natura Parku.

Foto: Lucie Hlaváčková
Článek

Mezinárodní (dříve Evropské) noci pro netopýry se v České republice konají od roku 1997 pravidelně na přelomu srpna a září, letos tedy probíhá již 23. ročník. Po celé republice se v roce 2019 pořádá celkem 53 oficiálních akcí. Jednu z nich má společně s Českou společností pro ochranu netopýrů na starosti pardubické Ekocentrum PALETA. Již druhý ročník tamější Netopýří noci proběhne v Natura Parku 7. září.

Akce bude rozdělena na dvě části - ta první, dřívější, je určena především rodinám s dětmi. Od 18:00 budou připravené tvořivé dílny (potisk textilu netopýřími motivy, netopýří vystřihovánky), od 19:00 proběhne přednáška o netopýrech, od 20:00 se pak všichni společně s odborníkem vydají za netopýry do přírody. Druhá část akce, od 21:30, počítá spíše s dospělými návštěvníky. Začne se vycházkou do přírody, na ni pak dle zájmu naváže ještě přednáška.

Návštěvníci se seznámí se způsobem života těchto našich jediných aktivně létajících savců, zjistí, jak je možné, že jsou schopni se ve tmě orientovat, zda nám mohou být užiteční a jak jim můžeme pomoci. Představeny budou i různé metody výzkumu, například odchyt do sítí a sledování pomocí ultrazvukového detektoru. A možná bude na ukázku i nějaký ten živý netopýr.

Doplňkem k akci bude výstava prací žáků výtvarného oboru ZUŠ Pardubice - Polabiny a ZUŠ Přelouč s názvem – jak jinak – Netopýři. Jan Vojtíšek, vyučující výtvarného oboru, věří, že se netopýři vydařili nejen "matce přírodě", ale také jeho žákům. Výstava potrvá do 30. září.

Akce se koná za každého počasí. Návštěvníkům doporučujeme vzít si s sebou teplejší oblečení a baterku.

Další informace na www.paleta.cz.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám