Hlavní obsah

V Ostravě vyjela do ulic propagační tramvaj projektu Dejme dětem rodinu

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Od hlavního nádraží v Ostravě vyjela 19. prosince v 8:30 tramvaj s logem projektu Moravskoslezského kraje Dejme dětem rodinu. Po přestřihnutí startovací pásky tramvaj vyjela na svou první trasu ze zastávky hlavní nádraží na konečnou zastávku Poruba - Vřesinská a zpět.

Foto: Josef Zajíc

Tramvaj Dejme dětem rodinu je na hlavním nádraží.

Článek

„Moravskoslezský kraj je lídrem pěstounství v České republice. Máme přibližně asi 2 500 pěstounských rodin, které se nám podařilo zapojit do projektu Dejme dětem rodinu. Hledali jsme děti, které ztratily rodiče nebo neměly to štěstí, že by se mohli rodiče sami o své děti starat. Pro nás je nejdůležitější, aby děti vyrůstaly v přirozeném prostředí v rodinách a nikoliv v ústavní péči nebo v dětských domovech. A protože nám v poslední době ubývá pěstounů, rozhodli jsme se pro tuto formu kampaně. Tramvaj bude jezdit celý rok na všech linkách v Ostravě a její loga, nápisy, plakátky s příběhy dětí upozorní na zmíněný projekt,” řekl Jiří Navrátil, náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje pro sociální oblast.

Podle jeho slov se děti těžko umisťují v rámci adopce. Proto je tu možnost pěstounské péče, která je snadnější. Dítě je možné umístit do krátkodobé pěstounské péče, to znamená na jeden rok, dokud se nenajde rodina do dlouhodobé pěstounské péče či rodina, která si dítě adoptuje. Ročně se daří do pěstounské péče umístit okolo sta dětí. Přesto jich asi 500 ještě umístěno není. Velmi těžko se umisťují dětské skupiny více než dvou až tří dětí. Jedná se o sourozence.

„V Moravskoslezském kraji byla i dětská skupina sourozenců o jedenácti dětech. Soudy nechtějí tyto rodinné vztahy roztrhnout. Přitom by děti od jednoho či dvou let již mohly být v péči pěstounů,” uvedl Jiří Navrátil.

Moravskoslezský kraj nabízí budoucím pěstounům pomocnou ruku. Žadatelé o náhradní rodičovství může provázet člověk, který má s pěstounstvím zkušenosti.

V propagační tramvaji jela i Renata Skarková, která měla v pěstounské dlouhodobé péči pět dětí a v současné době má děti v krátkodobé péči a radí budoucím pěstounům. Stejně tak Jitka Zárubová, která má v rodině tři děti, ale dohromady jich bylo sedm.

„Přijímání dítěte do rodiny je náročné období, ve kterém je každá zkušená rada nebo upozornění k nezaplacení. Naši provázející budoucím pěstounům nejen radí a odpovídají na nespočet otázek, jsou jim také důležitou emoční podporou. Je třeba si přiznat, že být pěstounem je mnohdy velmi náročné a vyžaduje to velkou dávku trpělivosti, tolerance a pochopení. Jsem ale přesvědčený, že žádný z náhradních rodičů svého rozhodnutí nelitoval. Každý pěstoun má můj hluboký obdiv,” dodal Jiří Navrátil.

Další informace o pěstounství jsou na stránkách kampaně. Na webu dejmedetemrodinu.cz jsou kontakty na pracovníky krajského úřadu, kteří mohou pomoci potencionálním pěstounům v jejich rozhodnutí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám