Hlavní obsah

V Ostravě-Michálkovicích otevřeli zmodernizovanou hasičskou zbrojnici

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V sobotu 29. září byla v Ostravě-Michálkovicích uvedena do plného provozu zrekonstruovaná hasičská zbrojnice. Zbrojnici poslali do života, za přítomnosti občanů Michálkovic a spřátelených hasičů z Polska, primátor Ostravy Tomáš Macura spolu se starostou obvodu Martinem Juroškou.

Foto: Josef Zajíc

Ostrava 30.9.2018 Hasičská zbrojnice Sboru dobrovolných hasičů v Ostravě - Michálkovicích po rekonstrukci 29.9.2018.

Článek

Hasičská zbrojnice v Městském obvodu Ostrava-Michálkovice stojí u kruhové křižovatky ulic Radvanické a Rychvaldské na čísle popisném 396/17. Je zcela nová, krásná, navazuje na další pozemek sportovního a tréninkové hřiště. Zlepšuje a zrychluje výjezd k zásahům, kterých podle velitele zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů v Ostravě-Michálkovicích je asi 50 za rok.

Slavnostního předání se zúčastnil také ředitel Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje brigádní generál Vladimír Vlček. Ten ve svém projevu zdůraznil nutnost rekostrukce, především dostavby garáže pro zásahová vozidla, které opět zrychlí čas odjezdu ze zbrojnice k zásahu.

V rámci slavnostního předání zbrojnice do provozu byli oceněni členové týmu mužů a žen Sboru dobrovolných hasičů Michálkovice za letošní vítězství v krajském kole v požárním sportu a reprezentaci na Mistrovství České republiky v Liberci. Oba týmy každoročně dosahují nemalých úspěchů.

Dále předal primátor města Ostravy Tomáš Macura ocenění Janu Šimíčkovi - vedoucímu družstva české reprezentace hasičů, které zvítězilo na Mistrovství světa v požárním sportu v září 2018 v Bánské Bystrici v konkurenci patnácti družstev. 

Ocenění obdržel i člen reprezentačního výběru českých hasičů na zmíněném MS Pavel Krpec, který na MČR získal stříbrnou medaili ve výstupu po žebříku na věž do 4. podlaží a zlatou medaili absolutního mistra ČR v běhu na 100 metrů překážek.

Po přestřihnutí pásky byla zrekonstruovaná hasičská zbrojnice uvedena v život. „Celkové náklady na rekonstrukci činily 30,738 miliónu korun včetně DPH. Město Ostrava přispělo na rekonstrukci a přístavbu hasičské zbrojnice v Michálkovicích částkou 24,039 miliónu korun. Projekt byl spolufinancován ze státního rozpočtu částkou 4,5 miliónu korun. Moravskoslezský kraj poskytl dotaci ve výši 2,2 miliónu korun. Realizaci provedla firma Ostravské stavby a. s.,” informovala tisková mluvčí Magistrátu města Ostravy Andrea Vojkovská.

Velitel zásahové jednotky Sboru dobrovolných hasičů Michálkovice Josef Hrbáček informoval o historii sboru a jeho současnosti.

„SDH Michálkovice má 117 členů, z toho je 35 dětí a dorostenců, kteří se především připravují na soutěže v požárních sportech. V zásahové jednotce je dislokováno 20 členů. Máme zhruba 50 zásahů za rok. Mimo běžné zásahy se věnujeme speciálním činnostem v ochraně před bodavým hmyzem,” sdělil Josef Hrbáček.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám