Hlavní obsah

V Ohrazenicích už přes půl století stojí kolonie finských domků

Novinky, Karel Kýr

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zavítáte-li do Pardubic a zajímá vás architektura, sedněte u vlakového nádraží na autobus městské dopravy č. 6. Za dvacet minut jste v Ohrazenicích a můžete si prohlédnout kolonii finských domků.

Foto: Karel Kýr

Finské domky v Pardubicích-Ohrazenicích

Článek

Tato kolonie byla postavena na přelomu 40. a 50. let minulého století. Dřevěné patrové dvojdomky (v každém jsou dva samostatné byty) byly opravdu přivezeny z Finska.

Jde o důslednou zástavbu domy s obráceným hlavním průčelím k jihovýchodu. Severní strana je opatřena menšími okny. Mezi dvojicemi řad domů jsou vedeny ulice. V zástavbě jsou vymezena dvě prostranství – náměstíčka spojená oble uličkou. Parcely domů nebyly ani částečně - a dosud nejsou - odděleny ploty. Mají charakter poloveřejné zahrady.

Přesto, že se jim říká finské domky, byly vyvinuty ve Švédsku. Na konci 40. let 20. století vznikly jako provizorní řešení dělnického bydlení. Jednalo se o typizovaný projekt dřevěného jednopodlažního dvojdomku obklopeného zahradou.

Životnost těchto domů byla odhadnuta na třicet let, ale drtivá většina z nich stojí dodnes a slouží k obytným účelům.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám