Hlavní obsah

V Nemocnici Na Bulovce pomáhají se zdravým spánkem

Novinky, Martin Šalek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kromě toho, že ten den tradičně vstupujeme do jara (letos ovšem již 20. března), je dnešek také Mezinárodním dnem zdravého spánku. K tomu umí napomoci i lékaři Kliniky pneumologie a hrudní chirurgie v pražské Nemocnici Na Bulovce. Disponují totiž laboratoří pro poruchy dýchání ve spánku.

Foto: Martin Šalek

Poruchy dýchaní ve spánku na Klinice pneumologie a hrudní chirurgie se staly běžným vyšetřením. Každým rokem zde vyšetří kolem 220 pacientů.

Článek

„V dřívějších dobách se zdravý spánek příliš neřešil, ale s nástupem rychlejšího životního tempa a stresu v kombinaci se sedavým zaměstnáním, bychom se měli zaměřit na problematiku poruchy spánku a její možné prevence. Mezinárodní den zdravého spánku do této prevence nepochybně patří a mezi poruchy patří i poruchy dýchání ve spánku. Umíme to však dnes už léčit,“ říká ředitel Nemocnice Na Bulovce MUDr. Petr Zajíc, MBA. 

Poruchy dýchaní ve spánku na Klinice pneumologie a hrudní chirurgie se staly od roku 1993 běžným vyšetřením. V laboratoři se od té doby každým rokem vyšetří kolem 220 pacientů. Za celou dobu tak bylo vyšetřeno kolem 5 tisíc pacientů. Laboratoř je podporována Nadačním fondem dýchání a spánku. Nadační fond dále zajišťuje osvětu v této oblasti.

Ze spektra poruch dýchání ve spánku je nejčastější syndrom obstrukční spánkové apnoe/ hypopnoe. Nemocní s těžkou formou tohoto syndromu jsou pak na klinice léčeni. Zpravidla je jim přidělován přetlakový ventilátor CPAP určený na každodenní užívaní během spánku. Těchto pacientů je za celou dobu přes 1000. Pacienti s lehčími formami syndromu jsou léčeni úpravou režimu života, nebo na oddělení otorhinolaryngologickém jsou prováděny plastiky v nasopharyngu či oropharyngu. 

Klinika pneumologie a hrudní chirurgie 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Nemocnice Na Bulovce je jediným pracovištěm v České republice, kde došlo k vytvoření organického celku společného pracoviště pneumologického a výzkumných laboratoří s převažujícím podílem základního výzkumu v oblasti experimentální pneumologie a molekulární biologie.

Na klinice je sídlo Subkatedry pneumologie a ftizeologie Institutu postgraduálního vzdělávání ve zdravotnictví. Klinika má charakter univerzitního pracoviště s rysy výzkumného ústavu. Klinika má 3 hlavní součásti: oddělení pneumologické, onkologické a oddělení buněčné a molekulární pneumologie. Ambulantní složka zahrnuje všeobecnou, onkologickou a dále řadu specializovaných ambulancí. Na klinice je plně vybavená funkční laboratoř, bronchologické pracoviště a cytologická laboratoř. Celkový počet lůžek na klinice je 75.

Klinika je vybavena pro komplexní diagnostiku a léčbu všech plicních nemocí. Výhodou kliniky je úzké propojení se základním výzkumem v rámci laboratoří buněčné a molekulární pnemologie. Na klinice probíhá pregraduální i postgraduální výuka. Klinika je výukovou základnou 3. LF UK a je sídlem subkatedry TRN IPVZ. Klinika je největším centrem v ČR pro diagnostiku a léčbu bronchogenního karcinomu, v rámci specializovaných ambulancí se zaměřuje kromě poruch dýchání ve spánku také na diagnostiku a léčbu pacientů s plicními obstrukcemi (astma bronchiale, chronickou obstrukční plicní nemocí), s intersticiálními plicními procesy včetně sarkoidózy, je zde Centrum diagnostiky a léčby obtížně léčitelného astmatu, Centrum pro léčbu závislosti na tabáku, Národní centrum pro léčbu plicního karcinoidu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám