Hlavní obsah

V Mikulově bude odhalen památník občanům nuceně vysídleným z pohraničí v roce 1938

Novinky, Jaroslav Štěpaník

Muzejní a vlastivědná společnost v Brně z. s. je iniciátorem výstavby památníku, který připomene vysídlení českých občanů v roce 1938.

Foto: Jaroslav Štěpaník

Po záboru

Článek

V letošním roce uplynulo osmdesát let od vysídlení našich spoluobčanů z pohraničí po Mnichovské dohodě čtyř mocností, která stvrdila Hitlerovy požadavky. Bezprostředním důsledkem byl nucený odchod tisíců našich spoluobčanů.

Nejednalo se jen o české obyvatelstvo, prchali Židé a němečtí antifašisté, kterým na nyní německém území hrozilo věznění, reálně i smrt. Počet vysídlenců není přesně znám, udává se přibližné rozpětí mezi zhruba 150 až 350 tisíci.

Nucený odchod českého obyvatelstva byl ve stínu pozornosti věnované poválečnému odsunu Němců, o kterém se v období komunismu příliš nemluvilo a excesy divokého odsunu byly zamlčovány. 

Projekt „Vysídlení 1938“ slovy iniciátorů „chce alespoň malou měrou splatit část velkého dluhu, který máme vůči našim občanům vysídleným v roce 1938”. Přeje si „přispět k vyrovnání a objektivizaci někdy až jednostranných pohledů, k nimž občas dochází v souvislosti s akcemi připomínajícími odsun německých obyvatel z poválečné ČSR v roce 1945, ale stejně tak k lepšímu informování a porozumění mezi občany české a německé národnosti”.

Památník, pro jehož umístění poskytlo pozemek město Mikulov, je tvořen kamenem z Pálavy se vsazenou žulovou deskou s nápisem: V upomínku 80. výročí nuceného vysídlení československých občanů z pohraničního území ČSR zabraného nacistickým Německem v říjnu 1938.

Odhalení se bude konat v Mikulově pod židovským hřbitovem 10. října v 16.30 hodin. Projekt finančně podpořily Jihomoravský kraj a Magistrát města Brna. (Brno nebylo v zabraném území, poskytlo však útočiště tisícům lidí, kteří pozbyli domov a ještě předtím také pro řadu uprchlíků z nacistického Německa). Menší částkou přispěla i řada z obcí, které byly záborem postiženy. Záštitu převzali primátor města Brna Ing. Petr Vokřál a starosta města Mikulova Rostislav Koštial.

Reklama

Výběr článků

Načítám