Hlavní obsah

V Městské nemocnici Ostrava se narodilo první miminko roku 2018

Novinky, Josef Zajíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na oddělení Gynekologie a porodnictví Městské nemocnice Ostrava se narodil v pondělí 1. ledna v 0.12 hodin chlapeček Tomáš. Je tak prvním dítětem narozeným v Ostravě.

Foto: Foto: Zdroj MNO

Ostrava 2.1.2018 První miminko narození v Ostravě. Maminka Alexandra s Tomáškem

Článek

Malý Tomášek měl po porodu ideální míry 51 centimetrů a 3700 gramů. Maminkou prvního dítěte, které se v roce 2018 narodilo v Městské nemocnici Ostrava, je Alexandra Mocová. Doma na malého bratříčka čeká šestiletá Eliška a tatínek Petr Slovák.

Pogratulovat mamince k této radostné události přišel v úterý 2. ledna primátor města Ostravy Tomáš Macura, který jí předal květiny, pamětní list, bonboniéru a poukázky na nákup v hodnotě pěti tisíc korun do obchodního centra. Balíček z městské lékárny a kytku předal také ředitel Městské nemocnice Ostrava Petr Uhlig.

„Chtěla jsem rodit v Ostravě, i když jsem z Fulneku. Absolvovala jsem exkurze do všech ostravských nemocnic a vybrala jsem si Městskou nemocnici, protože ta umožňuje propojení klasické medicíny s alternativními přístupy. U porodu jsem měla dulu, která mi společně s nemocničním personálem vytvořila takové zázemí v porodním boxu, že svůj porod mohu označit za hotový koncert. S péčí jsem maximálně spokojená,” řekla maminka malého Tomáška.

Za rok 2017 se celkový počet porodů v Městské nemocnici Ostrava vyšplhal na číslo 1721 (o rok dřív 1590 porodů).

„Jedná se o největší nárůst v počtu porodů ve všech porodnicích v Moravskoslezském kraji. Navíc se jedná o nejvyšší počet porodů za posledních 25 let, které má Městská nemocnice na svém kontě, a to i přes výrazně nižší porodnost v kraji než v roce 1993, se kterým aktuální počet porodů srovnávám. Celých 15 procent porodů v kraji proběhlo vloni u nás na oddělení,” informoval primář oddělení gynekologie a porodnictví MUDr. Marek Ožana.

„V Ostravě se v roce 2017 narodilo 5271 dětí, z toho 2613 děvčátek a 2658 chlapečků. Oproti roku 2016 je to v moravskoslezské metropoli o 183 méně. V roce 2016 se v Ostravě narodilo 5454 dětí, v roce 2015 5439 a v roce 2014 5262 dětí,” informovala Andrea Vojkovská, tisková mluvčí ostravského magistrátu.

Mezi chlapeckými jmény v loňském roce dominovala jména Jan, Jakub, Adam, Matyáš, Dominik, Tomáš, Lukáš, Ondřej. Z dívčích jmen byla opět nejoblíbenější Eliška, následovala Karolína, Ema, Viktorie, Anna, Tereza, Klára a Adéla.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám