Hlavní obsah

V katedrále sv. Víta převezme kardinál Duka Betlémské světlo a zazní Česká mše vánoční

Novinky, Ivana Kvasnicová

Z Davidova města Betléma v pátek doputuje do katedrály sv. Víta Betlémské světlo. Skauti ho budou rozdávat jako plamínek, který si může každý odnést domů nebo zaslat jako vánoční přání svým přátelům a rodině. Při této příležitosti zazní Česká mše vánoční Jakuba Jana Ryby.

Foto: Ivana Kvasnicová
Článek

Podle pověsti z italského města Florencie vyzval Římský papež Urban II. (1088–1099) evropské rytíře, aby zorganizovali válečnou výpravu do Palestiny a osvobodili Betlém a Jeruzalém – rodiště a hrob Ježíše Krista. Na výpravu se dalo najmout i několik mládenců z Florencie. Jeden z nich při odjezdu přísahal, že když se vrátí, donese do rodného města plamínek ohně z věčného světla v betlémské bazilice.

Po několika letech se těsně před Vánocemi objevilo několik zubožených postav, v jejichž čele šel jeden s hořící svící. Byli to synové, kteří před lety odešli do války a nyní se vrátili zpátky domů s plamínkem na svíci, kterou nesli přímo z Betléma. Tim splnili svůj slib. Ve středověku to bylo první Betlémské světlo. A z tohoto nápadu se zrodil jeden z vánočních zvyků.

Betlémské světlo V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha

Plamínek zapalovaný před Vánoci v betlémské jeskyni, kde se podle tradice narodil Ježíš Kristus - Betlémské světlo, je rozvážený skauty do mnoha evropských i amerických zemích.

Z města Betléma do katedrály sv. Víta doputuje Betlémské světlo v pátek 19. prosince v 15 hodin - zde ho převezme pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Následující den v sobotu 20. prosince od 12 hodin budou skauti Betlémské světlo rozdávat a začne fungovat i Betlémská pošta. Protože ne každý má možnost si odnést Betlémské světlo domů, může ve světle jeho plamínku napsat vánoční přání svým přátelům, rodině a tímto způsobem jim ho také trochu předat. Za spolupráce dalších skautů bude rozváženo Betlémské světlo vlaky po celé naší vlasti.  

Česká mše vánoční Jana Jakuba Ryby

Vánoční mše od Jakuba Jana Ryby, venkovského učitele ze Starého Rožmitálu, vypráví příběh o zvěstování Kristova narození a příchodu pastýřů k jesličkám. Poprvé byla uvedena v kostele Svatého Kříže v Rožmitále v roce 1796. Tato skladba zasazená do českého prostředí se pro svou radostnou a svěží atmosféru stala v naší zemi pro mnoho generací symbolem českých Vánoc.

V katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha se jako již každý rok uskuteční v sobotu 20. prosince od 19 hodin koncertní provedení České mše vánoční v provedení žáků a rodičů ZUŠ Hostivař.

Reklama

Výběr článků

Načítám