Hlavní obsah

V Karviné spouštějí elektronickou aukci energií. Občané mohou přijít na první setkání

Novinky, Milan Haluška

Obyvatelé, živnostníci a malí podnikatelé mohou v Karviné výrazně ušetřit za elektřinu a zemní plyn. Město se totiž zapojilo do elektronické aukce energií, která v jiných městech proběhla velmi úspěšně a snížila tak lidem náklady o několik procent.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Dohoda padla se společností eCENTRE, která má v této oblasti bohaté zkušenosti. "Umožníme našim občanům vysoutěžit levněji to, co nutně denně potřebují," řekl primátor Tomáš Hanzel s tím, že město zajistilo prostor pro informační setkání na půdě univerzity a kontaktní místo, kde budou moci lidé nosit kopii smlouvy se stávajícím dodavatelem elektřiny a zemního plynu a kopii ročního vyúčtováni za dodávku energií.

Do elektronické aukce se mohou zapojit také živnostníci nebo malí podnikatelé, například nájemci menších obchodů, opraven nebo provozovatelé dalších drobných služeb.

Zájemci o levnější energie mohou přijít na informační setkání, které se uskuteční 4. června v aule Slezské univerzity od 17 hodin. Získají informace, jak vlastně elektronická aukce funguje a jak snadné je ušetřit a také se seznámí s konkrétními kroky k levnějším energiím.

Kontaktní místo pak bude v městském infocentru na Masarykově náměstí ve Fryštátě a začne fungovat od pondělí 10. června. Tam budou občané moci každé pondělí a středu od 14 do 18 hodin odevzdávat žádosti o zapojení se do e-aukce energií a získávat další informace. V případě velkého zájmu radnice rozšíří příjem dokladů případně i na další dny v týdnu. Sběr podkladů do červencové e-aukce bude ukončen dne 26. června.

"Víme, že mnoho domácností a drobní podnikatelé řeší v této nelehké době, na čem a jak ve svých výdajích ušetřit. Jsme si jisti, že právě úspora na pravidelných platbách za energie může obyvatelům a podnikatelům z Karviné výrazně ulehčit výdaje," doplnil primátor.

Do aukce se mohou přihlásit jednotlivé domácnosti, bytová sdružení, fyzické i právnické podnikající osoby. Pořádající firma pak sdruží domácnosti s domácnostmi a komerční subjekty s dalšími firmami napříč celou republikou, aby se dosáhlo co největších objemů energií, tedy co největších poptávek. Poté eCENTRE stanoví přesné podmínky, které musejí dodavatelé dodržet, a osloví všechny dodavatele energií na trhu, aby o balík domácností či podnikatelů soutěžili v on-line elektronické aukci.

"Síla každého klienta je v tom, jak velký objem zakázky dodavatelům na trhu nabízí. Čím větší je poptávka, tím lepší ceny samozřejmě mohou dodavatelé nabídnout. Několik předchozích úspěšných aukcí nám potvrdilo, že se přihlášení co největšího počtu domácností do aukce rozhodně vyplácí," uvedl Vítězslav Grygar, ředitel společnosti eCENTRE, která aukci na dodavatele v Karviné bude zajišťovat.

Pro občany i podnikatele je tato služba zcela zdarma. Pořadatelské firmě neplatí za zprostředkování e-Aukce nic ani město. Aukční poplatek zaplatí firmě po ukončení aukce dodavatel, který e-aukci vyhraje.

Obdobné aukce se nyní konají i v ostatních městech a obcích. V Říčanech u Prahy lidé dosáhli obrovských úspor. U elektřiny v průměru 16 procent, u zemního plynu téměř 30 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám