Hlavní obsah

V Karviné chtějí prodat staré dluhy na nájemném a službách. Město najalo i exekutorku

Novinky, Milan Haluška

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Deset a více let staré dluhy, většinou za nájemné, služby s užíváním bytů spojené, opravy v bytech i další služby s celkovou částkou 20 miliónu korun, chce město prodat. Letos poprvé v této věci najalo i exekutorku.

Foto: Milan Haluška

Ilustrační foto

Článek

Smlouva je pro město výhodná. Exekutorka nedostane žádný honorář ani poplatky za nevymožené exekuce, ale jen provizi z vymožených částek. Mezi pohledávky patří například i odtahy aut nebo náhrady škod, vždy včetně penále a soudních poplatků.

"Dlužníci ve městě nebydlí mnoho let, nevíme, kde se reálně zdržují a jen správa dluhů znamená nemalý pracovní čas našich lidí," uvedla mluvčí města Šárka Swiderová.

Aktuálně nabízí město k odkupu pohledávky za 20 miliónů korun, z toho skoro dvě třetiny jsou jen na penále a soudních poplatcích. Magistrát maximálně při vymáhání jakýchkoli dluhů využívá vlastních sil a možností daných zákony a postupuje velmi rychle a razantně a letos má poprvé k ruce také exekutorku.

"V Karviné se snažíme pohledávky prodávat už od roku 2007 (vždy jsme prodali) a v mnohém se ušetřilo už na administrativě s tím spojené. V posledních dvou letech navíc dluhy na nájemném klesly, protože město naprostou většinou bytů (6500 z 8000) prodalo nájemníkům a nově vzniklá družstva nebo společenství vlastníků si byty s dluhy buď koupila, nebo se s dlužníky sama vypořádala," sdělila mluvčí.

Dnes dluží 1350 bývalých nájemníků bytů městu celkově více než 56 miliónů korun, z toho asi dvě třetiny dělají soudní poplatky a penále. Především na to se nyní soustředí také exekutorka.

Reklama

Výběr článků

Načítám