Hlavní obsah

V horku netrpí jen lidé. Zvířata v pražské zoo se osvěžují v bazénech i sprchováním

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nekonečná vedra, kdy každý den padá teplotní rekord a konec v nedohlednu, přinášejí těžké chvíle nejen pro lidi, ale i zvířata. Majitelé psů si třeba mnohdy neuvědomují, jaké to je pro jejich miláčky při chůzi po rozpálené dlažbě. O svěřence se také musejí starat v zoo, na řadě jsou bazény, pítka.

Foto: zoo Praha
Článek

Pražská zoo připravila pro své svěřence řadu možností, jak se v tropických dnech osvěžit. Zvířata mají k dispozici nejen bazény nebo vodní příkopy, některá mohou využít i mlžení či se nechat osprchovat.

Především jim ale chovatelé nechávají volný přístup do vnitřních ubikací. A myslí se i na návštěvníky.

Chladí se v průvanu

„V těchto horkých dnech je důležité, aby mohla zvířata přecházet z venkovních výběhů domů, do vnitřních ubikací, kde často bývá chladněji než venku. To se týká například velkých šelem,“ vysvětlil kurátor chovu savců Pavel Brandl, proč teď mají mnohá zvířata otevřen vstup do vnitřních prostor i v době, kdy to za běžného počasí není obvyklé.

Druhy, které velká horka snášejí hůř, také chovatelé krmí v místech, kde je stín. To se týká například severských kopytníků či vysokohorských zvířat.

Mnoho zvířat v těchto dnech s oblibou využívá vodu ve venkovních výbězích. Kromě skotačení v bazénech a vodních příkopech je mohou návštěvníci spatřit i při tom, jak se nechávají od chovatelů sprchovat a polévat vodou z hadice.

Jeleni bělohubí a sobi se zase mohou zchladit v bahništi. Lední medvědi mají k dispozici kromě bazénu či vodopádu také ledovač, trysky s rosením a jako pochoutku zmrzlinu ze zamražených ryb, ovoce a zeleniny. Speciální ovocnou zmrzlinu dostávají také primáti.

Horko je všem

Zoo Praha myslí i na své návštěvníky. S oblibou využívají mlžítka rozmístěná po areálu zoo. K dispozici mají i pítka, dětské brouzdaliště a pochopitelně řadu míst, kde se mohou osvěžit chlazenými nápoji nebo zmrzlinou.

Reklama

Výběr článků

Načítám