Hlavní obsah

V Havířově pokřtí novou známku

Novinky, Pavel Jaňurek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejprestižnější evropská soutěž ve floristice, která se podobně jako olympiáda koná jednou za čtyři roky a letos ji bude hostit na přelomu srpna a září město Havířov, bude mít svou poštovní známku.

Foto: Vlasta Matoušková

Návrh havířovské poštovní známky

Článek

Při příležitosti konání Europa Cup 2011 vydává ceninu Česká pošta ve středu 15. června. Tentýž den bude známka slavnostně pokřtěna a dána do oběhu. Známka má především sběratelskou hodnotu, její cena je 25 korun a bude ji možné si koupit už při slavnostním křtu, který je připraven v Kulturním domě Radost v Havířově v 17 hodin. Předcházet mu bude odborný seminář o české a polské známce.

Autorkou grafického návrhu poštovní známky je Vlasta Matoušová, která vyhrála před rokem soutěž vyhlášenou Českou poštou. Autorka především přírodovědeckých ilustrací při návrhu známky pracovala nejdříve s logem soutěže a jeho barvami, které se z části projevily také na poštovní známce.

Vlasta Matoušová známku navrhovala poprvé, jako námět zvolila vazbu kytice v oranžové, zelené a bílé barvě. Inspiraci chodila hledat do květinářství a nakonec se rozhodla pro vazbu s oranžovými kalami. Autorka známky bude mít při slavnostním křtu autogramiádu.

Havířov vyhrál pořadatelství soutěže a porazil tak své konkurenty pro tento rok, kterými byl například Janov či Moskva.

Spolupořadatelem evropského květinového klání je Svaz květinářů a floristů ČR, partnerem v organizaci je oběma pořadatelům Florint, organizace sdružující národní floristické asociace 20 zemí Evropy, která je zároveň vyhlašovatelem soutěže.

O titul mistra Evropy v aranžování květin se v Havířově utká 20 soutěžících, mezi nimi český reprezentant Jaromír Kokeš, mistr ČR ve floristice v roce 2010. Reprezentanti jednotlivých států budou soutěžit v šesti disciplínách, které hodnotí mezinárodní odborná porota.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám