Hlavní obsah

V Domově pokojného stáří v Klatovech se připravují na Velikonoce, i když letos budou netradiční

Novinky, Hana Jakubčíková Sádlíková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvýznamnější svátky roku, plné krásných tradic a zvyků, se letos promění v oslavy, jak jsme je doposud nepoznali: žádné návštěvy širší rodiny, chození s pomlázkou a koledování vajíček po okolí, setkávání se s přáteli, nebo kostely plné lidí, protože riziko nákazy by bylo příliš velké.

Foto: ilustrační foto archiv Domova pokojného stáří v Klatovech

V Domově pokojného stáří v Klatovech se připravují na Velikonoce, i když budou netradiční

Článek

Letošní Velikonoce a oslavy s nimi spojené jsou poznamenané současnou situací - karanténou a zákazem cestování. Takže poprvé proběhnou ve zcela netradičním duchu.

Velikonoce jako největší křesťanské svátky určitě velmi ovlivní i to, že lidé nemohou společně do kostela. Velké zklamání může pociťovat starší generace věřících, kteří celý svůj život o velikonočních dnech navštěvovali svůj chrám, a také si ho krásně zdobili.

V Klatovech jsem zjišťovala, jak se na Velikonoce připravují v zařízeních, která patří pod Oblastní charitu Klatovy.

Velikonoce v Domově pokojného stáří 

V Domově pokojného stáří Naší Paní v Klatovech, který sídlí v ulici Václavská 12, se i přes současnou situaci připravují na svátky jara. Arteterapeutka Mirka Tomšíková se stará o výzdobu jednotlivých pokojů a čile jí přitom pomáhají i uživatelé.

V Domově pokojného stáří mají v současné době 27 klientů, o které se stará tým charitních pracovníků. Ředitelkou Oblastní charity Klatovy je Mgr. Lucie Švehlová.

„V našem Domově pokojného stáří Naší Paní máme od začátku března zákaz návštěv. Museli jsme postupně zpřísnit opatření. Od pondělí 16. března máme zákaz vycházení našich klientů. Mohou do areálu, kde je krásná zahrada, ale nemohou ven. Bohužel nemohou ani na víkendy k dětem, na což byli zvyklí, takže situace je velmi těžká pro rodiny i samotné seniory. Byli zvyklí na kontakt se svou rodinou, a teď ho nemají. Pomáháme jim s telefonováním, ale osobní kontakt nahradit nedokážeme,” přiznala Lucie Švehlová.

Velikonoce v Domově sv. Zdislavy

A jak se na nejvýznamnější svátky roku připravují v Domově sv. Zdislavy pro matky s dětmi v tísni v Klatovech?

„Konec března je u nás vždy ve znamení příprav na velikonoční svátky. Tento rok budou jiné, ale to neznamená, že horší. Těšíme se na ně. Máme již připravené proutky na velikonoční pomlázku, a i když ji nepoužijeme, bude nám milou velikonoční dekorací. Velikonoční beránky a mazance nebudeme péct společně, ale každá maminka sama,” řekla vedoucí Domova pro matky s dětmi v tísni Martina Blažková, Dis.

Domov sv. Zdislavy v Klatovech (Měchurova 317), který je pobytovou sociální službou, poskytuje bezpečné útočiště ženám s dětmi a těhotným ženám, které se ocitly v tíživé životní situaci spojené se ztrátou bydlení. Momentálně poskytuje sociální službu 5 maminkám a 7 dětem. Nejmladší je tříměsíční miminko a nejstarší 17letá slečna.

Reklama

Výběr článků

Načítám