Hlavní obsah

V Domažlicích je k vidění originální skleněný betlém

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Betlémy patří k tradici Vánoc již téměř 450 let. Nejčastěji jsou figurky nejrůznějších tvarů a velikostí vyřezávané ze dřeva. V Domažlicích se ale letos mohou pochlubit originálním a netradičním betlémem ze skla. Ten vznikl v rámci letního sklářského sympozia Tusta vitrea.

Foto: Město Domažlice

Pětatřicet originálních a do detailů rozpracovaných figurek skleněného betlému vytvořil sklářský mistr Zdeněk Kunc.

Článek

Pětatřicet originálních a do detailů rozpracovaných figurek skleněného betlému vytvořil sklářský mistr Zdeněk Kunc. Nápad to byl zcela spontánní, a to v rámci 10. ročníku sklářského sympozia Tusta vitrea.

"Napadlo nás, že v rámci výročí vytvoříme něco netradičního, a tak jsme se pustili do betlému," usmíval se tehdy Kunc, který během ukázek svého umění vytvořil slona, velblouda, Tři krále, Marii i Ježíška v jesličkách.

Nyní je unikátní dílo vystaveno v podloubí domažlického náměstí, konkrétně v jedné z výloh obchodu Centrum móda.

"Instalace trvala zhruba tři hodiny. Nechali jsme ji až na večerní hodiny, kdy se už na náměstí nepohybuje příliš lidí. Betlém je osvícený a k vidění bude minimálně do Tří králů," uvedl Michal Karolyi z Městského kulturního střediska v Domažlicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám