Hlavní obsah

V Diagnostickém ústavu sociální péče Čížkovice oslavili konec roku

Novinky, Jiří Růzha

Uživatelé služeb DÚSP Čížkovice oslavili 31. prosince konec roku a společně s Novým rokem přivítali i změnu názvu svého Domova.

Foto: Jiří Růzha

Oslava příchodu Nového roku 2012 v DÚSP Čížkovice - tanec s koštětem

Článek

Kdo si myslí, že v domovech sociální péče probíhají sváteční oslavy konce starého roku jinak, než v normálních rodinách, je silně na omylu. Zdravotně či mentálně postižení občané oslavují vánoční svátky a hlavně Silvestra citlivěji a dá se říci i bouřlivěji. Ne jinak tomu bylo i v DÚSP Čížkovice. Konec roku vnímají tyto lidičky jako den radosti, smíchu a hlavně různých oslav.

Již ráno kromě pravidelné činnosti jakou je úklid svých věcí, úklid pokojů a ostatních prostor, se partička uživatelek pod vedením vychovatelů vrhla na výrobu obložených chlebíčků pro všechny ostatní kamarády. Práce jim šla velmi pěkně od ruky a za chvíli byla lednice plná táců s chlebíčky a další pochutiny se pomalu připravovaly na jedno místo, aby byly úderem poledním přeneseny na sál a připraveny ke spotřebě při odpolední zábavné Silvestrovské show.

Po obědě se všichni převlékli, tak trošku netradičně, silvestrovsky, většinou měli všichni obrácené oblečení naruby, či předek vzadu a podobně. I vychovatelé se oblékli tak, jak je uživatelé málo znají. Byla to už sama o sobě dost veliká legrace a to další teprve čekalo. Ve dvě hodiny odpoledne vše vypuklo. Moderní taneční hudba se střídala s dechovkou a country, prostě zábava jak má být. To vše bylo přerušováno soutěžemi o sladké ceny a hlavně pravou nefalšovanou tombolou, kde kromě drobností jako byly hračky, přívěsky a podobně mohl každý vyhrát i DVD s filmem či CD s muzikou.

Na stolech bylo občerstvení a k pití cola a limonáda. Tančilo se, zpívalo. Mezi své svěřence zavítala i vedoucí Domova Bc. Ingrid Petříčková, která všechny seznámila se skutečností, že od 1. ledna 2012 se ruší služba diagnostiky a zároveň se díky tomu mění název zařízení na Domov Na Svobodě Čížkovice, což všichni přijali s potleskem.

Každá zábava, byť sebelepší, jednou končí. Tahle skončila přípitkem a přáním všeho dobrého do roku 2012 a to nejen uživatelům, ale i zaměstnancům Domova a také všem přátelům a příznivcům.

Jen ti nejvytrvalejší vydrželi pod dohledem nočních služeb do půlnoci a připili si o půlnoci, ale ten hlavní přípitek, ten byl pronesen večer, od srdce a s láskou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám