Hlavní obsah
Foto: zoo Děčín

V děčínské zoo se narodila malá takina indická

Dlouhých devět let čekala zoologická zahrada na zrození takina indického. Po dlouhé době se devítiletá Abby dočkala, malá kopytnice je od pondělí na světě a má se velmi pozitivně k životu. Máma přišla do Děčína z chomutovského zooparku, 8letý táta se sem dostal v roce 2014 z Tallinu

Foto: zoo Děčín
V děčínské zoo se narodila malá takina indická

Mezi spoustou negativních zpráv poslední doby a spousty různých informací je tohle přímo pohlazení.

Změnili krmení a přišel rozmnožovací úspěch

„Mládě pro nás bylo obrovským překvapením, pár spolu žije již několik let a po tak dlouhé době už jsme v odchov ani nedoufali. Troufám si říct, že ze tří čtvrtin stojí za tímto úspěchem změna v krmené dávce, kterou jsme u tohoto druhu provedli v loňském roce. Takinům jsme ubrali na zelenině a ovoci a začaly jsme jim podávat granule určené přímo pro tento druh, které vyrábí specializovaná firma. Už mnohokrát jsme se tak přesvědčili, že kvalitní výživa je klíčová pro zdraví, kondici a rozmnožování zvířat,“ uvedl zoolog děčínské zoo Roman Řehák.

Březost takiních samic trvá 200 až 220 dní, obvykle se rodí jedno až dvě mláďata.

Zvláštní kopytník

Takin indický se vzhledem vymyká přesnému zařazení. Společně se pižmoni patří takini do zvláštní skupiny přezvykavců, která má vývojově blízko k turům i ovcím a nese tak znaky obou těchto zvířat.

Mají mohutnou klabonosou hlavu, charakteristicky tvarované rohy, dlouhou vlnitou srst, která je skvěle chrání v drsných horských podmínkách. Vyskytují se v Číně, Indii a Myanmaru, kde obývají horské oblasti od 2500 do 4500 m n. m.

„Pro pobyt v horských podmínkách jsou takini dokonale přizpůsobeni. Jejich kůže produkuje olej, který efektivně impregnuje jejich srst a chrání je tak proti dešti a mlhám,“ řekl Roman Řehák.

Takini pravidelně migrují mezi letními pastvinami nad horní hranicí lesa a zimovišti v chráněných lesnatých horských údolích. Jejich potravou je tráva, listy či výhonky bambusu a různých dřevin, hlavně pěnišníků.

V létě vytvářejí početná stáda sdružující až 300 jedinců, která se během zimy rozpadají na menší, asi dvacetičlenné skupiny. Dospělí samci žijí často samotářsky a k samicím se připojují pouze v době říje. Dožívají se 12-15 let, v lidské péči až 20 let.

Takiny lze mj. vidět také v Zoo Brno, Zoo Praha, v Zooparku Chomutov a v Zoo Košice.

yknivoNumanzeSaNyknalC

Reklama

Výběr článků