Hlavní obsah

V děčínské zoo se narodil klokanům rudokrkým úplně bílý klokánek

Novinky, Vratislav Konečný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V lidské populaci by se hned pátralo, s kýmže se matka spustila. Zvířatům je to jedno, i albín se dá vychovat jako normální mládě. V přírodě by dlouho nepřežilo. Další mládě, které vykouklo tento týden z vaku, je hnědé. Za bílou barvu může změna genu, který řídí tvorbu barevných pigmentů.

Foto: zoo Děčín
Článek

Děčínská zoo chová klokany rudokrké šest let. Albín je nyní raritou, ale v přírodě se jich rodí značné procento. Tito vačnatci dorůstají nanejvýš metrové výšky a snášejí i chladnější podnebí.

Hustý kožich po celém těle a na ocase je dobře chrání před mrazem. Jméno dostali podle narudlého zbarvení na krku a na plecích. Jsou býložravci - živí se trávou, listy, výhonky keřů nebo pupeny. Ve volné přírodě žijí ve skupinách o 8 až 20 členech. Jejich přirozeným prostředím je jihovýchodní pobřeží Austrálie nebo Tasmánie. Dožívají se 12 až 15 let

Jsou jim asi 4 měsíce

„Obě mláďata jsou zhruba stejně stará, jejich věk odhadujeme přibližně na čtyři měsíce. Asi tak dlouho většinou trvá, než mládě začne vykukovat z mámina vaku. Bílého klokánka pozorujeme už 14 dní. Druhé mládě, které má klasické hnědé zbarvení, vykouklo v tomto týdnu,“ uvedla chovatelka Zuzana Slouková.

Barva je chrání před predátory

„Klokani rudokrcí se běžně chovají i v této bílé formě, nejsou tedy žádnou velkou raritou. Že se narodilo albinotické mládě, je především záležitostí genetiky, jeho rodiče pravděpodobně měli kdysi bílého předka. Chybějící tmavý pigment je velmi důležitý pro jejich přežití, pomáhá jim splynout s prostředím, což zvyšuje ochranu před predátory. Albíni mají také mnohem citlivější pokožku a velice snadno se spálí. Nejcitlivější jsou jejich oči, albíni jsou světloplaší a většinou špatně vidí,“ doplnil vrchní chovatel Petr Haberland

Rodí se na etapy

Samice klokana rudokrkého platí mezi klokaními mámami za „supermatku“. Mládě nosí ve vaku nejdéle ze všech klokanů, až 40 týdnů.

Zajímavostí je, že může mít až 3 mláďata najednou. Zatímco nejstarší mládě již vak skoro opustilo a vrací se do něj jen v případě nebezpečí, druhé mládě je přisáté na bradavce a třetí mládě je v děloze ve stadiu oplodněného vajíčka. U klokanů se totiž objevuje tzv. prodloužená březost, při níž zárodek pokračuje ve vývoji, až když samice přestane kojit předchozí mládě.

Reklama

Výběr článků

Načítám