Hlavní obsah

V Chanovicích najdete zámek, muzeum, Žižkův kámen, skanzen i rozhlednu

Novinky, Petr Hejna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro mnohé utajená obec Chanovice, ležící v polovině cesty mezi Horažďovicemi a Nepomukem, překvapí nejen supermoderním dřevo zpracujícím objektem na východním okraji, ale i četností turisticky zajímavých míst v obci a blízkém okolí. Údajně se zde zastavil Žižka a dal tak základ místní pověsti.

Foto: Petr Hejna

skanzen

Článek

Obec je písemně prvně zmiňována roku 1352, pozdější majitelé již používali pojmenování Chanovští z Dlouhé Vsi. Tento zdánlivě nepatrný rod však zakoupil v 16. století od Viléma z Rožmberka hrad Rabí, takže dozajista k chudobě měli daleko, nicméně od jejich držení počalo chátrání naší dnešní největší hradní zříceniny.

Zámek v Chanovicích stojí na místě bývalé tvrze z 13. století, v 18. století přestavěné do barokní podoby - stalo se tak po požáru v roce 1781. Dnes zde je, v prostorách hospodářského dvora, umístěno informační centrum a prostory věnované expozicím muzea lidových řemesel Pošumaví.

Část původního vybavení zámku představuje zámecká historická místnost, u vchodu do objektu stojí kostel Povýšení Svatého Kříže, pod zámkem se rozprostírá anglický park s dvěma stovkami dřevin, z nichž některé jsou vzácné.

Cestou ke skanzenu, který se nachází nad zámkem, nelze vpravo od silnice přehlédnout zdobený štít barokní panské sýpky. Jen kousek výš, na protější straně, stojí víska, působící jako by zde byly vystavěny filmové kulisy.

Jedná se však o skanzen lidové architektury, tvořený roubenými chalupami a stodolami z podhůří Šumavy. Přeneseny sem byly například roubené špýchary ze Svrčovce a Petrovic, roubený čeledník z Otěšic, nebo roubené chalupy z Čachrova a Těšetin. Kolna se stodůlkou z Měčína patří mezi nejstarší dřevěné stavby u nás, ne všude je k vidění trám z roku 1560. Posláním skanzenu je shromažďování objektů lidového stavitelství jihozápadních Čech.

Na vrchu Chlum nad skanzenem stojí rozhledna, která je zastávkou naučné stezky Příroda a lesy Pošumaví. Kousek od hřbitova se nachází další součást chanovické památkové zóny, kaple sv. Anny.

VIDEO: Chanovice, skanzen, kaple sv. Anny (od 6:30 min.)

Naučná stezka zavede sestupem pod zámeckým parkem k Žižkovu kameni. Husitský vojevůdce zde měl usednout při tažení prácheňským krajem k Rabí, v marnosti nalézt a vyplenit Chanovice, zakryté lesním porostem, měl vysedět v kameni důlek (podobně měl Žižka přehlédnout hrad Kost). Odpočinout zde může i dnešní poutník, jak na důlku v kameni, tak pod turistickým přístřeškem.

Při návštěvě Chanovic není od věci podívat se na blízké (necelé 4 km) Defurovy Lažany. V polovině cesty se nachází Újezd u Chanovic, odkud není daleko po polní a lesní cestě ke kapli sv. Vojtěcha, poutnímu místu se studánkou ve stínu lesa. Zámek v Defurových Lažanech je možno obhlédnout pouze zvenčí, pěkný pohled přes rybník se otevírá pod kaplí sv. Antonína Paduánského, zajímavou svým osmibokým tvarem. 

Na své si přijdou i milovníci technického pokroku, zmíněný kolos na zpracování dřeva zaujme nejen rozlohou, ale prvním dojmem, že zde vše probíhá automaticky - z jedné strany linka podává surové kmeny, ty se oloupou, aby je podavače předaly dál do obrovských hal, a na opačném konci na rozsáhlém dvoře je k vidění již ve fólii stažený finální výrobek, určený k expedici.

V okolí rozhodně za návštěvu stojí rovněž 4 km vzdálená Slatina, kde na malém prostoru narazíme na kamenné útvary, čertovské pověsti, památky židovské, připomínky Žižkova tažení i vzpomínku na lidem milovanou herečku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám