Hlavní obsah

V čele Západočeské univerzity bude stát nový rektor

Novinky, Alena Lochmannová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V čele Západočeské univerzity v Plzni stane v následujících čtyřech letech Miroslav Holeček.

Foto: Západočeská univerzita v Plzni

V čele Západočeské univerzity v Plzni stane v následujících čtyřech letech Miroslav Holeček.

Článek

Kandidáta na rektora pro příští funkční období volil ve středu 19. listopadu Akademický senát ZČU. Dosavadní ředitel vysokoškolského ústavu Nové technologie – výzkumné centrum získal 32 z 59 odevzdaných hlasů přítomných senátorů. Po jmenování do funkce prezidentem republiky povede plzeňskou univerzitu do konce února 2019.

Kromě Miroslava Holečka kandidoval v prvním kole volby rovněž proděkan pro studijní a pedagogickou činnost Fakulty pedagogické Ladislav Čepička, vedoucí katedry filozofie Fakulty filozofické Nikolaj Demjančuk a současná rektorka ZČU Ilona Mauritzová.

Miroslava Holečka zvolil senát ve druhém kole tajné volby. V prvním kole žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů všech senátorů. Do druhého kola postoupili Miroslav Holeček a Ilona Mauritzová. Holeček získal ve druhém kole potřebných 32 hlasů, Mauritzová obdržela 26 hlasů. Volby kandidáta na rektora se zúčastnilo všech 59 senátorů, odevzdáno bylo 58 platných a jeden neplatný hlas. Miroslav Holeček kandidoval již v předchozí volbě v roce 2010, v níž uspěla právě Mauritzová.

Doc. Dr. RNDr. Miroslav Holeček vystudoval Matematicko-fyzikální fakultu Univerzity Karlovy v Praze. Doktorát získal na Západočeské univerzitě v Plzni v oboru mechanika a ve stejném oboru se zde také habilitoval. Začínal jako výzkumný pracovník ve Výzkumném ústavu Škoda Plzeň, v roce 1996 přešel na Západočeskou univerzitu v Plzni, kde vyučoval předměty zaměřené na mechaniku na Fakultě strojní a Fakultě aplikovaných věd. Od roku 2007 stojí v čele vysokoškolského ústavu Nové technologie – výzkumné centrum jako ředitel.

Usiluje především o rozvoj spolupráce s průmyslem, koordinuje zakázky pro komerční subjekty a vede řadu vědeckých projektů. V případě jmenování nastoupí do funkce rektora 1. března 2015. Vystřídá tak dosavadní rektorku Ilonu Mauritzovou, která stála v čele Západočeské univerzity v Plzni po jedno funkční období od roku 2011.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám