Hlavní obsah

V Bystřici na Jičínsku slavili výročí místní školy a hostili sjezd rodáků

Novinky, Monika Čapková

V malebné obci Bystřice na Jičínsku se v sobotu 18. srpna konala velkolepá oslava 120 let místní školy a zároveň i sjezd rodáků.

Foto: Petr Prokorát
Článek

Po jedné hodině odpolední vypukla u zdejší školy a kostela sláva, kterou zahájila paní starostka přivítáním asi pětistovky lidí, kteří se přišli a přijeli podívat nejen na svěcení obecního praporu.

Po úvodních proslovech byl položen věnec k pomníku padlých. Českou hymnu zahrála výborná dechová hudba Táboranka, která dlouhatánský průvod zúčastněných dovedla až na místní sportovní areál, kde se pokračovalo v oslavách s dalšími netrpělivými diváky. Byla předtančena Česká beseda folklórním baráčnickým souborem Furiant z Malé Bělé za doprovodu Táboranky.

Ta hrála ještě během celého odpoledne a jen na chvilku si odpočinula při dalším vstupu Furiantu. Neodpočinuly si však známé osobnosti jako zpěvák Kamil Emanuel Gott a herec Jaroslav Sypal, kteří hráli proti místním borcům na pekelně vyhřáté antuce nohejbal. Program doplnila malá výstava historických vozů v čele s hasičskou stříkačkou.

Pořadatelé - především ženy z místního obecního úřadu - připravili nejen pro návštěvníky akce, ale i účinkující bezvadné zázemí a občerstvení. V podvečer a večer se pokračovalo na fotbalovém hřišti koncerty skupin Maxim Turbulenc a Fiakr a taneční zábavou se skupinou Levou rukou. Strávit příjemný letní den v Bystřici byl pro každého opravdu zážitek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám