Hlavní obsah

V areálu v centru Zlína zahájí svou novou etapu knihovna, muzeum a galerie

Novinky, Blanka Kovandová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tovární areál v centru města, v přímém sousedství autobusového a vlakového nádraží by měl již brzy dostat novou dávku životní energie. Budovy známé pod čísly 14 a 15 se mají v dohledné době přerodit na Krajské kulturní a vzdělávací centrum Zlín.

Foto: Radim Ševčík

Tady bude prostor pro výstavy - vysvětlovali architekti v prázdné budově č. 14

Článek

Právě v nich pak otevřou novou etapu své existence hned tři pro Zlín důležité instituce zřizované Zlínským krajem – Krajská knihovna Františka Bartoše, Krajská galerie výtvarného umění a Muzeum jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Architekti ze studia ADNS, jejichž projekt zvítězil, pozvali veřejnost do autentických prostor „čtrnáctky“, aby ji seznámili se svou vizí. Budovy zatím vyžadují dávku fantazie, ale architekt Juraj Sonlajtner to vidí jinak.

„Ty domy jsou samy o sobě tak krásné a funkční, že nám nezbývalo, než k nim přistupovat tak, že jim chceme prodloužit život a zároveň vyřešit oříšek, jak umístit tři instituce do dvou domů, v jedno fungující centrum,“ řekl.

„Na přesun se těšíme, dlouho bojujeme s nedostatkem místa pro knižní fond,“ uvedla ředitelka knihovny Zdeňka Friedlová, která se přišla podívat na prezentaci, stejně jako ředitel muzea Antonín Sobek, který dodal: „Nový prostor nám pomůže soustředit doposud roztříštěné aktivity muzea na jedno místo.“

Juraj Sonlajtner považuje budovy postavené v letech 1947 až 1949 za nejkrásnější v celém areálu a doufá, že zde vznikne nové těžiště města a že se domy naplní důvody, proč do nich přijít: „Je třeba najít způsob připojení k městu. Bez zásahu do dopravy a do okolí to nepůjde.“

Zájemci si na vizualizacích prohlédli, jak budou jednotlivé etáže vypadat – ve 14. budově najde nový domov galerie a muzeum v 15. budově knihovna – oba domy pak spojí Platforma – místo určené k setkávání, venkovní výstavy, koncerty i filmové projekce.

Změnu v cestách Zlíňanů za kulturou a literaturou by měl přinést již rok 2012, kdy se dotčené instituce přestěhují do „nového“. Město Zlín pak bude muset vyřešit složitý úkol – dát nový smysl života důležitým „opuštěným“ budovám – zlínskému zámku, staré bude knihovny a Domu umění.

Reklama

Výběr článků

Načítám