Hlavní obsah

Utopie není jen vize, ale i egyptská pláž, kde můžete spatřit karety i delfíny

Novinky, Petr Hejna

Mnohé turisty lákají v Egyptě po právu jedinečné starověké památky, jiní se zase míří za barvitým životem pod hladinou Rudého moře. V současné době, kdy jinak z tohoto hlediska atraktivní vody Sinaje jsou těžko dosažitelné, velmi vhodná volba pro šnorchlování a potápění je návštěva okolí Marsa Alam.

Foto: Petr Hejna

trnucha modroskvrnná

Článek

Při vyslovení toho, že se našinec chystá k moři do Egypta, obvykle se dočká otázky: „Letíš do Hurghady?“ Tato lokalita je však dávno proslulá zdevastovaným korálovým útesem od neomalených výletníků za léta necitelného ničení nejcennější turistické devizy pobřeží, zajímavá se může jevit tak leda z letadla, nebo obyčejným plážovým povalečům, které uspokojí vyhřátý bazén, stejně jako příjemná slaná mořská voda, bez ohledu na to, aby se pokusili nahlédnout do života pod mořskou hladinou. 

Jistou atraktivitu může mít Hurghada pro ty, kteří jsou zaujati kriminálními případy, a tak jako funguje v době kulminace záplav povodňová turistika či je láká výročí Černobylu k výletu na Ukrajinu, najdou se jistě tací, kteří rádi vyrazí na exkurzi po stopách Kramného a rádi zaplatí tučný příplatek za pokoj, kde se tragedie odehrála. Těmto následující doporučení však určeno není! 

V okolí Marsa Alam (250 km jižně od Hurghady) se nachází spousta míst, ideálních pro poznání života v Rudém moři. Ještě nedávno malá rybářská vesnice zažila od roku 2003 rozkvět v souvislosti s otevřením mezinárodního letiště. Právě to, že se jedná o nověji turisty navštěvovanou oblast, útesy jsou zde velmi zachovalé.

Hotel u pláže Utopia například leží v osamocené pustině, kde z jedné strany je moře a okolo okraj Arabské pouště, protkaný jen pobřežní silnicí spojující Káhiru s městem Al Shalaten na hranici se Súdánem.

Nestaví zde žádný autobus, elektřina je zde vyráběna naftovým agregátem, v blízkém okolí žádný další hotel, takže opravdová romantika stranou civilizace, ruchu města, nočních barů a diskoték. Skutečným tahákem pro milovníky přírody je častý výskyt karet obrovských, delfínů, a mnozí šťastlivci spatří „mořskou krávu“ dugonga. Ale i pokud se během pobytu nepoštěstí narazit na tyto atraktivní obyvatele modrých vod, i pouhý pohled pod hladinu stojí za to.

Rozhodně není třeba být školeným potápěčem, bohatě stačí obyčejný šnorchl, maska a ploutve - často doporučované boty do vody jsou naprostý nesmysl, pozvolný písčitý přístup oproti kamenitému Chorvatsku opravdu nic podobného nevyžaduje, a jen přírodu nerespektující plavci nechápou, že na útes se nešlape.

K spatření jsou denně nádherné trnuchy modroskvrnné, hejna různých druhů bodloků, kanicové, kněžíci, obrovské mořské jehly, barevně upoutávající ostenci a vrubozobci, nádherné klipky, děsivě vyhlížející více než dvoumetrové murény. Na první pohled upoutá všudypřítomný bodlok rudomořský, mnohdy útočící pro obranu teritoria na blízko se nacházejícího potápěče. Ač má osten ocasu jedovatý, jedné se spíše o zastrašovací manévr, nicméně jistá opatrnost je namístě, stejně jako u perutýnů. 

Co spatří běžný šnorchlař je k vidění na videu:

Pokud se vám nepodaří zahlédnout želvy u vaší pláže, v okolí jsou zátoky, kam se za nimi podnikají výlety. Pobyt v této jižní části Egypta je možné snadno spojit s výjezdem za památkami do 300 km vzdáleného Luxoru. Zde je obvyklou zastávkou návštěva Údolí králů, komplexu chrámu Karnak, zpestřená plavbou po Nilu a prohlídka skalního chrámu královny Hatšepsut.

K barvitosti zdejšího života přispívá i hojný výskyt ptactva - různé druhy volavek a rybáků, dravci, ledňáček i ledňák obrovský, kteří stojí za pozorování stejně jako pohlednicové východy slunce.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám