Hlavní obsah

Útesy plné fascinujících ryb čekají milovníky podmořského světa na Sinaji

Novinky, Petr Hejna

Rudé moře je vyhledávanou lokalitou nejen obvyklými plážovými turisty, ale především pro svůj mimořádně bohatý život kolem korálových útesů, snadno sledovatelný pouze se šnorchlem a maskou. Pro Evropany není bližší lokalita, kde by bylo možné pozorovat ryby typické pro jinak vzdálený Indický oceán.

Foto: Petr Hejna
Článek

Snad nejznámější barevný tvor, rybka s názvem klaun dvoupruhý, patří mezi odlišně zbarvené příbuzné, jako je i klaun očkatý, známý jako hrdina filmu Hledá se Nemo.  Tento obyvatel útesů v Rudém moři si s ním co do vybarvení nezadá, avšak nemusíme za ním jako za „Nemem“ až do odlehlých oblastí Tichého a Indického oceánu mezi jihovýchodní Asií a Austrálií, blízké Rudé moře nám tohoto krasavce nabízí v počtu přehojném.

Stejně tak oko uchvátí paprskovité ploutve dravých perutýnů, zářivé pruhy pomce pavího, mračná hejna bradáčů šupinatých nebo hřejivými paprsky slunce prozářené barevné korálové zahrady. Bizarní vzhled ježíků, čtverzubců a havýšů zaujme stejně, jako nesčetné druhy elegantních klipek a v hejnech často plujících bodloků. Ostenec arabský, známý též coby Picasso fish, je svým vzhledem naprosto ojedinělý.

Setkat se s obyvateli mořských nikoliv hlubin, ale biotopu pobřežních korálů, je snadné, stačí běžná výbava, jako je maska, šnorchl a ploutve. Podmořský svět na vlastní oči vypadá zcela jinak, než na dokumentech z televize - vidíte zde stejné ryby a jiné tvory, ale ta blízkost „na dosah ruky“ činí ze setkání jiný požitek.

Je možno vyzkoušet, jak vypadá útes za soumraku – oproti letoviskům např. v Marsa Alam zde nejsou předlouhá mola, večer nepřístupná bez průvodce, a tak i mírně zkušený šnorchlař má šanci samostatně se proplavat za noci mořem. Podvodní lampu není třeba mít vlastní, za pouhé 4 eura vám ji i výstroj zapůjčí potápěčské centrum, zpravidla přímo v areálu hotelu.

Po pádu ruského letounu bohužel je spojení s letišti na Sinaji dost omezené, přestože bezpečnostní situace, zejména na jihu území, je stabilizovaná a mnohem větší rizika dnes lze očekávat v evropských metropolích nebo při běžné účasti v silničním provozu.

Poměrně silná komunita příznivců čistého a klidného moře v okolí Dahabu proto přivítala, že se nedávno začalo opět létat z Německa, z Prahy jsou sice lety možné také, ale s přestupem v Istanbulu, který není zas tak bezrizikovým městem, navíc ani ne pětihodinový let se tak natáhne na neúnosnou míru.

Snad cestovní kanceláře zareagují na podněty cestovatelů, kteří by rádi vycestovali za krásami Rudého moře, ale paradoxně nabídka zájezdů je prakticky nulová, přestože hotely jsou takřka prázdné. Přesto však nabízejí hostům obvyklé služby a přátelskou atmosféru, typickou pro pohodu naplňující spokojeností klienty, kteří se rádi vrací na oblíbená místa.

Pro Sinaj je typická hradba hor tyčí se nad mořem, dají se tam podniknout výlety k od Dahabu 100 km vzdálenému klášteru sv. Kateřiny a Mojžíšově hoře i samostatné pěší do nedalekých horských oáz.

Nezapomenutelné jsou východy slunce nad Saúdskou Arábií, vzdálenou přes Akabský záliv ani ne 20 kilometrů.

Kdo jednou tyto končiny pozná, těžko nese, jak teroristé škodí především lidu vlastního národa tím, jak ohrožují pro zemi nezbytný turistický ruch. Neštěstí stále mnoho milovníků Rudého moře nepodléhá mnohdy planým obavám a do končin jim blízkých, přes značnou vzdálenost, stále cestují.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám